Index Vakbarát Hírportál

Amerikában már a gyerekek is megkaphatják a harmadik oltást

2022. május 18., szerda 11:21

Kedden az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA) jóváhagyta a Pfizer Covid–19-vakcinájának harmadik adagját az 5–11 éves gyermekek számára.

A hírt bejelentő nyilatkozatában Robert Califf, az FDA megbízottja azt közölte, hogy

bár eddig nagyrészt az volt a jellemző, hogy a Covid–19 általában kevésbé súlyos a gyermekeknél, mint a felnőtteknél, az omikron-hullámban több gyermek fertőződött meg a betegségben és került kórházba.

Az FDA engedélyezte az emlékeztető adagot olyan ötéves és annál idősebb gyermekeknél, akik legalább öt hónappal ezelőtt megkapták az elsődleges, két oltásból álló sorozatot. Ez a gyerekek nem túl nagy hányada az Egyesült Államokban. A múlt héten az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia adatai szerint országszerte az 5–11 éveseknek mindössze 28 százaléka fejezte be az elsődleges Covid–19-oltássorozatot − írta meg az Insider

Ahhoz, hogy az emlékeztető oltások alkalmazhatóak legyenek, a lépéshez az Egyesült Államok Járványügyi Központjának (CDC) végleges ajánlása is szükséges, ami valószínűleg a CDC tanácsadói ülését követően, még ezen a héten megtörténik.

(Borítókép: Hannibal Hanschke / AFP)

Rovatok