Index Vakbarát Hírportál

Az Ön szemében is ott lehet a világ legsikeresebb parazitája

2022. május 19., csütörtök 05:52

A Toxoplasma gondii szereti a retinát.

Aktuális becslések szerint a ma élő emberiség 30-50 százalékát fertőzte meg, míg fertőzöttebb helyeken a lakosság kétharmadában kimutatható a Toxoplasma gondii. 

A toxoplazmózis nevű betegséget okozó mikroorganizmus egy eukarióta egysejtű. Fő hordozója a házi macska és más macskafélék, amely a kelleténél bátrabb fertőzött zsákmányállatok elejtésével fertőződik. A Toxoplasma gondii csak a macskafélékben szaporodik ivarosan, a többiek – vagyis minden melegvérű állat az emberrel együtt – köztes hordozó. A fertőzés a macska székletével érintkezve vagy belélegezve következhet be, vagy fertőzött állatok, illetve az említettek által szennyezett víz elfogyasztásával történhet.

A fent említett zsákmányállat a parazita hatására lesz a kelleténél bátrabb, mivel a betolakodó megemeli az agyi dopaminszintet. A fertőzött emberek agyában ez hasonló módon történik, ami nem csak izgága és önveszélyes viselkedéshez, de súlyosabb mentális betegségekhez vezethet. A toxoplasma emellett agyvelőgyulladást okozhat és károsítja a májat. Egyik kedvelt előfordulási helye a szemben található, látást biztosító ideghártya, a retina. 

Az élősködő a retinában megjelenve megtámadja az ott található idegsejteket és gyulladást okoz. A gyulladás során termelődő fehérjék, jellegzetes sebesedést okoznak. A folyamat a látás romlásához, homályos látáshoz, vagy akár vaksághoz vezethet. A szemet érintő toxoplazmózis rendszerint egészséges felnőttekben fordul elő, de időseknél vagy terhes nőknél súlyosabb lehet. 

A retina sebesedését a szemészek egy pillanat alatt felismerik, csak az ehhez szükséges pupillatágításos retinavizsgálat macerás kissé.

A toxoplazmózis jelenleg nem gyógyítható és oltóanyag sincs ellene. A jelenleg használt védekezési stratégia az óvatosság, például a macska házban tartásával. Alomcsere közben kesztyű viselete, utána kézmosás javasolt. Fontos továbbá a zöldségek és gyümölcsök megmosása és az ivóvíz tisztasága. Fagyasztás vagy 66 fokra hevítés szintén végez a parazitával, így a véres steak kedvelői is hiánytalan életet élhetnek.

A tudomány több mint egy évtizede kimutatta, hogy a Toxoplasma gondii mindössze két patogén fehérje alkalmazásával képes átvenni a gazdatest sejtjeinek irányítását és biztosítani észrevétlen túlélését. Ez a kulcsa, hogy jelenleg ez a legelterjedtebb parazita a Földön.

(The Conversation, ScienceAlert, Stanford News, Wikipedia)

Rovatok