Index Vakbarát Hírportál

Gondolatainkkal irányíthatjuk robotkarunkat

2022. május 20., péntek 08:53

A mesterséges intelligencia agyvezérelt robotkarokat fejlesztett ki.

A Minnesota Twin Cities Egyetem kutatói kifejlesztettek egy új technológiát, aminek segítségével agyi jelek mozgathatják a robotvégtagokat – olvasható tanulmányukban.

A jövő elkezdődött: egy új, karba ültethető kis eszköz a mesterséges intelligencia segítségével képes leolvasni és értelmezni az agyi jeleket, így a felső végtag-amputáción átesett betegek gondolataik segítségével irányíthatják robotkarjukat. A kutatók szerint ugyanezzel a technológiával a jövőben akár az autónkat vagy a telefonunkat is kontrollálhatjuk pusztán az agyunkkal.

Jules Anh Tuan Nguyen, aki kutató a Minnesota Egyetem Tudományos és Mérnöki Főiskoláján, azt mondta

Más kereskedelmi forgalomban lévő protézisrendszereknél, amikor az amputáltak meg akarják mozdítani az ujjukat, nem gondolnak az ujjuk mozgatására, a karjuk izmait aktiválják. A mi technológiánk ismeri a páciens szándékát: ha meg akarják mozdítani az ujjukat, csak gondolniuk kell rá.

A rendszerben a mesterséges intelligencia gépi tanulást használ az idegből érkező jelek értelmezésére.

Ez a technológia lehetővé teszi, hogy pontosan rögzítsünk idegi adatokat. Az ilyen típusú idegadatokkal az AI-rendszer kitöltheti a hiányosságokat, és meghatározhatja, mi történik. Az új chiptechnológiát az MI-vel kombináltuk, és ez sok olyan kérdés megválaszolásában segíthet, amelyekre korábban nem tudtunk válaszolni.

– mondta Zhi Yang, a Minnesotai Egyetem orvosbiológiai mérnöki docense.

A technológia nemcsak az amputáltak számára előnyös, hanem más, neurológiai rendellenességektől és krónikus fájdalomtól szenvedő betegek számára is. Yang szerint többé nem lesz szükség invazív agyműtétekre, ehelyett a perifériás idegeken keresztül érhetők el az agyi jelek.

Ráadásul a beültethető chipnek olyan alkalmazásai vannak, amelyek túlmutatnak az orvostudományon.

A rendszernek olyan vezetékekre van szüksége, amelyek a bőrön keresztül csatlakoznak a külső AI interfészhez és a robotkarhoz. De ha a chip bármilyen számítógéphez tudna távolról csatlakozni, az lehetővé tenné az emberek számára, hogy elméjükkel irányítsák tárgyaikat.

Rovatok