Index Vakbarát Hírportál

Sikeresen dokkolt a Nemzetközi Űrállomáson a Boeing űrhajója

2022. május 21., szombat 10:19

Akadtak gondok, de a küldetést teljesítették.

Sikeresen teljesítette küldetését a Boeing Starliner, amely egy Atlas V hordozórakétán csütörtök éjjel sikeresen elérte a világűrt és csatlakozott a Nemzetközi Űrállomáshoz.

A Starliner egy tágas, 11 köbméteres belterű űrhajó, amelyben öt űrhajós utazhat. A most végrehajtott küldetés során embert nem szállított, csak egy Rosie nevű szenzorokkal telepakolt próbababát, a többi ülésben pedig az állomásnak szánt mintegy fél tonna rakományt.

A kapcsolódásra végül egyórás késéssel került sor. Jelentős pillanat volt ez a Boeing számára, amely 2014-ben nyert a NASA-tól 4,2 dolláros szerződést űrhajósokat a Nemzetközi Űrállomásra eljuttató jármű létrehozására. A cég nagy erőkkel eredt Elon Musk űrvállalata a SpaceX nyomába, akik 2,6 milliárd dollárt kaptak ugyanerre a feladatra, de a Boeing Starliner fejlesztést sorozatos meghibásodások árnyékolták be. A 2019 decemberében végrehajtott első fellövés során nem sikerült elérnie a szükséges magasságot, mert problémák voltak az űrhajó meghajtórendszerével.

A Boeing képviselői a mostani indítás utáni sajtótájékoztatón úgy nyilatkoztak, hogy összességében minden rendben ment. A valóság ennél kicsit árnyaltabb volt, ugyanis az űrhajó helyzetéért felelős fúvókák nem működtek megfelelően: az űrbéli manőverezés során az első túl hamar leállt, ezért egy tartalék rendszerrel igyekeztek befejezni a műveletet, ami szintén túl hamar leállt, így végül egy harmadik fúvóka segítségével sikerült a megfelelő pozícióba állítani az űrhajót.

A Starliner várhatóan 4-5 napig vesztegel a Nemzetközi Űrállomásnál, mielőtt visszatérne a Földre. Ha sikeresen teljesíti a feladatot, legközelebb valódi űrhajósokat szállíthat.

(Futurism, Space.com)

(Borítókép:  A Boeing CST-100 Starliner űrszondája 2022. május 19-én, csütörtökön indult a 41-es Space Launch Complex-ből. Fotó: NASA / Joel Kowsky)

Rovatok