Index Vakbarát Hírportál

Hályogot gyógyít a kínai okoskontaktlencse

2022. május 21., szombat 16:55

Szemnyomást mér, és gyógyszert adagol a különleges eszköz.

A Szun Jat-szen Egyetem tudósai olyan, vezeték és elem nélküli kontaktlencsét terveztek, amely figyeli a szemgolyón belüli nyomást, és igény szerint szabályozottan adagolja a zöldhályog elleni gyógyszert.

A glaukómát, az időskori vakság egyik leggyakoribb okát legtöbbször a szem kórosan magas nyomása okozza.

A Nature Communications című folyóiratban a napokban publikált tanulmány szerint a különleges kontaktlencsék kétrétegűek, és az elektromos áramköröket úgy építették bele az ívelt és apró felületbe, hogy ne akadályozza a páciens látását – írja az MTI.

A lencse érzékelői reagálnak a szemgolyó nyomásának változásaira, és ha szükséges, a gyógyszeradagoló modul brimonidin nevű gyógyszert juttat a szembe.

A tudósok nyulakon tesztelték a különleges lencsét. A kontaktlencsét viselő csoportnál a kísérlet alatt stabilizálódott a szemnyomás az időben történt gyógyszeradagolásnak köszönhetően. A kontrollcsoportban azonban a szemcseppekkel kezelt nyulaknál kezdetben nyomáscsökkenést, majd a szemnyomás gyors emelkedését tapasztalták a kutatók.

A fejlesztők tapasztalatai szerint minden összevetve az eszköz intelligens, minimálisan invazív, ezért ígéretes módszer a glaukóma kezelésére.

Rovatok