Index Vakbarát Hírportál

Már csak egy lépés az intelligens kontaktlencse

2022. május 22., vasárnap 12:17

Hamarosan piacra kerülhet az első intelligens kontaktlencse. Az eszközt a Mojo nevű fejlesztőcég dobja majd elsőként piacra. A termék a mindennapi tevékenységek megkönnyítése mellett különböző betegségek megállapítására is alkalmas lesz. Akad azonban néhány, egyelőre megoldatlan probléma is.

Néhány lépés választja el a felhasználókat az intelligens kontaktlencsétől, ugyanis az okoseszközt készítő fejlesztőcég hamarosan megkezdi az embereken való tesztelést. A gyártó azt ígéri, zenélés, sportolás, nyilvános előadás és bármilyen más hétköznapi tevékenység közben nagy segítségünkre lehet majd a kütyü.

A termék nagyobb, szemfehérjéig kiterjedő lencséje korrigálja a felhasználó látását, és egy apró micro-LED-kijelzőt, intelligens érzékelőt és akkumulátorokat is tartalmaz. 

Most jön az érdekes rész, amikor elkezdjük optimalizálni a teljesítményt és az erőt, és hosszabb ideig viseljük, hogy bebizonyítsuk, egész nap hordható

– mondta Steve Sinclair fejlesztő. 

Rebecca Rojas, a Columbia Egyetem optometriai oktatója kiemelte, a lencse képes lesz követni egy ember glükózszintjét, így segítve a cukorbetegek mindennapjait. De kutatások folynak olyan lencsék létrehozására is, amelyek képesek diagnosztizálni más betegségeket a szem problémáitól a rákos megbetegedésekig.

A Surrey Egyetem egyik csapata olyan intelligens kontaktlencsét hozott létre, amely tartalmaz egy fotodetektort az optikai információk fogadására, egy hőmérséklet-érzékelőt a potenciális szaruhártya-betegségek diagnosztizálására, valamint egy glükózérzékelőt, amely figyeli a könnyfolyadék glükózszintjét. 

A fejlesztők szerint nagyon kényelmes viseletről van szó, amely rugalmas és vékony. Valamint közvetlen kapcsolatban van a könnyoldattal, ami pontosabb eredményeket biztosít. 

Számos kérdés vár megoldásra

Az izgalom ellenére az okoslencse-technológiának még számos akadályt kell leküzdenie. Az egyik kihívást az jelenti, hogy megfelelő akkumulátorokkal táplálják őket. A fejlesztők azt szeretnék, ha az ügyfelek anélkül hordanák egész nap a terméket, hogy újra kellene tölteniük, azonban ezeknek az akkumulátoroknak hihetetlenül aprónak kell lenniük. 

De más, adatkezelési szabályokra vonatkozó problémák is felmerültek. Például egyelőre nem megoldott, hogyan jelzik majd, ha a lencse felvételt készít a használó környezetéről. Ugyanis a Google által 2014-ben piacra dobott okosszemüveg óta minden, előre néző kamerának fényjelzéssel kell jeleznie, ha használatban van. 

Ugyanakkor a cég azt állítja, nincs miért aggódniuk a felhasználóknak, mert minden adatot biztonsággal védenek, és bizalmasan kezelnek – írta a BBC.

Rovatok