Index Vakbarát Hírportál

Nyolcezer éves koponyát találtak, visszaadják az indiánoknak

2022. május 22., vasárnap 06:53

Egy közel nyolcezer évvel ezelőtti koponya egy részét két kajakos találta meg tavaly nyáron egy folyóban, és most visszaadják az őslakosok képviselőinek Minnesotában. Kultúrájuk sértése miatt tiltakoztak egy Facebook-bejegyzés miatt.

Minnesotai őslakos tisztviselőknek nyújtják át a koponyát, amiről vizsgálatok során megállapították, hogy körülbelül nyolcezer éves.

A kajakosok a koponyát a kiszáradt Minnesota folyóban találták meg, Minneapolistól mintegy 180 kilométerre nyugatra

– közölte Scott Hable Renville megyei seriff, aki úgy gondolta, hogy a koponya egy eltűnt személy vagy gyilkosság ügyéhez kapcsolódhat, ezért átadta az orvosszakértőknek, majd végül az FBI-nak, ahol egy törvényszéki antropológus széndioxid kormeghatározás segítségével megállapította, hogy valószínűleg egy fiatalember koponyája, aki időszámításunk előtt 5500 és 6000 között élt.

Teljesen megdöbbentett bennünket, hogy ez a csont ennyire régi

– mondta a megyei seriff.

A sziú őslakosokat sértette a fotók megosztása

Az antropológus megállapította, hogy a férfi koponyáján egy mélyedés volt, amely „talán a halál okára utal”.

Miután a seriff bejegyzést tett közzé a közösségi médiában a felfedezésről, hivatalát több amerikai őslakos bírálta, akik szerint az ősi maradványokról készült fotók közzététele sérti a kultúrájukat – írja az ABC News.

Hable elmondta, hogy hivatala eltávolította a bejegyzést. Hozzátette:

Egyáltalán nem akartuk, hogy sértő legyen.

A maradványokról ezután eldöntötték, hogy átadják a felső-sziú közösség törzsi tisztviselőinek.

Dylan Goetsch, a minnesotai őslakosügyi tanács kulturális erőforrásokkal foglalkozó szakértője nyilatkozatában elmondta, hogy sem a tanácsot, sem az állami régészt nem értesítették a felfedezésről, amit az indián maradványok gondozását és hazaszállítását szabályozó állami törvények előírnak. Goetsch szerint a Facebook-bejegyzés

a kulturális érzékenység teljes hiányáról tanúskodik,

mivel nem nevezte az illetőt őslakosnak, és a maradványokat „a történelem egy kis darabkájaként” emlegette.

Indián törzs tagja lehetett

Kathleen Blue, a Minnesotai Állami Egyetem antropológus professzora azt mondta, hogy a koponya minden bizonnyal a területen élő egyik törzs valamely tagjának ősétől származik. Szerinte a fiatalember valószínűleg növényekből, szarvasokból, halakból, teknősökből és édesvízi kagylókból álló étrendet fogyasztott egy kis területen, nem pedig az emlősöket és a bölényeket követte vándorlásaik során.

Valószínűleg nem sok ember járt-kelt akkoriban Minnesotában nyolcezer évvel ezelőtt, mert, mint mondtam, a gleccserek csak néhány ezer évvel azelőtt vonultak vissza. Arról az időszakról nem sokat tudunk.

– mondta az antropológus.

Rovatok