Index Vakbarát Hírportál

Felmentést kapott idegen fizetési rendszer használata alól a Bandcamp

2022. május 24., kedd 09:44

A zenei szolgáltatás változatlanul működik, amíg az Epic Games pere le nem zárul.

Az Epic Games nemcsak a népszerű lövöldözős játéka, a Fortnite miatt folytat jogi küzdelmet az internetes óriásvállalatok fizetései szabályai ellen, hanem a Bandcamp miatt is. A zenei alkotókat kiszolgáló platformot márciusban vásárolta fel a játékfejlesztő cég.

Egy múlt heti bírósági döntés értelmében az Epic és a Google között folyó per lezárásáig tovább használhatja megszokott fizetési rendszerét a Bandcamp, ahol az érdeklődők 2015 óta vásárolhatnak lemezeket, emléktárgyakat vagy MP3-akat kedvenc előadóiktól, vagyis egész pontosan ugyanúgy és ugyanannyiért vásárolhat a közönség és ugyanakkora részt kapnak az eladások után a művészek.

A Bandcamp ugyanakkor a bevételek 10 százalékát letéti számlára utalja a pereskedés végéig, ami a Google-nek fizetendő jutalék összegét fedezi. 

A fejlesztőktől egyébként 15-30 százalékos jutalékot von le a Google Play fizetési rendszere, a Bandcamp esetében kivételesen alacsony jutalékot kértek. A Bandcamp szerint még ez is túl magas, a szolgáltatás alapítója, Ethan Diamond a cég blogján kifejtette, hogy három választásuk van: vagy a felhasználókra terhelik a jutalékot, vagy a művészeket rövidítik meg, amit soha nem tennének, vagy folyamatosan veszteségesen működtetik a Bandcamp androidos szolgáltatását.

Az Epic Games harca azután kezdődött, hogy a Fortnite-ban megkerülték az Apple-alkalmazásbolt fizetési rendszerét, és az Apple emiatt kitiltotta őket a platformjáról. 2020 augusztusában egyszerre perelték be az Apple-t és a hasonló szabályokkal és jutalékokkal dolgozó Google-t is. 

(TechCrunch)

Rovatok