Index Vakbarát Hírportál

„Potenciálisan veszélyes” aszteroida közelít a Föld felé

2022. május 24., kedd 07:51

Egy olyan aszteroida közelíti meg a Földet a napokban, amelyet a NASA „potenciálisan veszélyesnek” minősített. Mindemellett az égitest várhatóan messzire elkerüli majd a bolygónkat.

A Live Science cikke szerint a 7335 (1989 JA) néven nyilvántartott aszteroida körülbelül négyszer akkora méretű, mint az Empire State Building. A NASA korábban „potenciálisan veszélyesnek” minősítette az égitestet a mérete miatt, és abból adódóan, hogy a Földhöz közel halad el május 27-én. 

A becslések szerint az aszteroida 76 ezer kilométer/órás sebességgel robog majd el bolygónk mellett. A szakértők úgy kalkulálnak, hogy

körülbelül négymillió kilométerrel elkerüli a földet, amely a föld–hold-távolság tízszeresének felel meg. 

A NASA szerint ez az égitest lesz a legnagyobb, a Föld közelében elhaladó aszteroida 2022-ben. Azt is közölték, hogy ugyanez az aszteroida várhatóan 33 évvel később, 2055. június 23-án ismét a Föld közelébe érkezik, de akkor jóval messzebb, körülbelül hétszer akkora távolságra halad el a bolygónktól. 

Az aszteroida mindössze egyike annak a 29 ezer, a Föld közelében is elhaladó égitestnek, amelyet a NASA szakértői állandóan figyelnek. Azoknak a többsége ennél az aszteroidánál jóval kisebb, a 7335 (1989 JA) ugyanis a mérete tekintetében a legfelső 1 százalékba tartozik. 

Az amerikai űrkutatási hivatal már évek óta kísérletezik azzal is, hogy miként lehetne elhárítani azokat az aszteroidákat, amelyek becsapódnának a Földbe. Ezzel kapcsolatban már folyamatban is van egy misszió, a DART, amelynek részeként a NASA egy műholdja ütközik egy aszteroidával 2022 őszén azért, hogy az ütközéssel eltérítse a pályájáról azt.

(Borítókép: illusztráció. Handout / AFP)

Rovatok