Index Vakbarát Hírportál

Kiderült, alkalmas-e az e-cigaretta a dohányzásról való leszokására

2022. május 25., szerda 22:12

Egy osztrák tanulmány szerint az e-cigaretta nem jó módszer a dohányzásról való leszokásra. Ezek a dohánytermékek ugyan nem égetik, csak hevítik a dohányt, mégis ugyanolyan károsak, mint a hagyományos cigaretta.

Osztrák tüdőgyógyászok a legújabb tanulmányok elemzésével a május 31-i dohányzásmentes világnap alkalmából kimutatták, hogy az e-cigaretta még fokozhatja is a nikotinfüggőséget. A szakértők arra is figyelmeztettek, hogy az e-cigaretták és a hevített dohánytermékek ráadásul a hagyományos cigarettákhoz hasonló mennyiségben tartalmaznak egy sor mérgező anyagot és kátrányt.

Sok dohányos próbál meg e-cigaretta segítségével leszokni. A gyakran ismételt állítással szemben, mely szerint az e-cigaretta hatékony módja a leszokásnak, számos tanulmány elemzése, egy úgynevezett metaanalízis azt mutatta ki, hogy egyértelműen nem ez az ésszerű megoldás.

Nem állapítható meg, hogy pozitív hatása lenne a nikotin elhagyására, és a felszabaduló összetevők sem problémamentesek

– mondta Christopher Lambers, a linzi Ordensklinikum kutatója és az osztrák környezeti, foglalkozás-egészségügyi és dohányzásellenes munkacsoport vezetője. Az Osztrák Pneumológiai Társaság (ÖGP) ezért óva inti a dohányosokat attól, átálljanak az e-cigarettára a leszokás reményében.

Ugyanúgy függővé tehet

Az e-cigaretták és a hevített dohánytermékek nem égetik a dohányt, hanem 350 fok körüli hőmérsékletre hevítik és párologtatják a dohányt vagy a „folyadékot”. Ezek többsége nikotint tartalmaz, és a párát belélegzőt („vape-előt”) ugyanúgy függővé teheti, mint a dohányost.

Ugyanis ahelyett, hogy a szervezetet leszoktatná a nikotinról és méregtelenítené, továbbra is nikotinnal táplálja. A nikotintapasszal és a nikotinos rágógumival végzett nikotinpótló terápiát átmeneti megoldásnak találták ki, a nikotintartalmú e-cigaretta vagy a hevített dohánytermékeket a gyártók éveken, évtizedeken át tartó folyamatos fogyasztásra szánják, így a nikotinnak a szívre és az érrendszerre gyakorolt negatív hatásai miatt ugyanolyan káros, mint a hagyományos cigaretta – idézi Lamberst az MTI.

Rovatok