Index Vakbarát Hírportál

A NASA megmutatta, hogyan néz ki közelről a Mars

2022. május 27., péntek 09:53

Jelenleg a misszió továbbra is az élet nyomai után kutat a vörös bolygón. A Perseverance Mars-járó új képeket küldött vissza a Földre a Mars felszínéről.

A Mars 2020 űrprogram részeként a Perseverance Mars-járó megkezdte a legfontosabb küldetését: miután az elmúlt egy évben az eszközeit vizsgálta, és felvételeket készített a bolygóról, elkezdett élet után kutatni a negyedik bolygón. Az új, NASA által közzétett közeli felvételen a marsi talaj – sziklák és vöröses homok – látható. A jelentések szerint a Mars-járó még mindig a delta lábánál van, és jó kőzetminták után kutat. 

Április végén a Perseverance Mars-járó hivatalosan is elindította a Delta Front Kampányt, amelyben a tudósok megpróbálják megtalálni az élet nyomait a Marson. A Perseverance 40 métert halad felfelé egy ősi folyó torkolatában, útközben magfúrásokat végez, hogy jellemezze a deltát alkotó réteges üledékes kőzeteket.

Ezek a lerakódások több milliárd évvel ezelőtt keletkeztek, amikor víz áramlott a Mars felszínén, és egy folyó egy ősi kráterbe ömlött.

Ha valóban volt élet a Marson ebben az időben, akkor az organizmusok maradványai vagy nyomai fennmaradhattak néhány ilyen ősi kőzetben.

Az ősi mikrobiális élet jeleit keresik

A Perseverance Mars-küldetés egyik fő célja az asztrobiológia kutatása, amely magában foglalja az ősi mikrobiális élet jeleinek keresését. A Mars-járó adatokat továbbít a bolygó földtanáról és ősi éghajlatáról, előkészíti az utat a Mars mélyebb emberi felfedezéséhez, és az első olyan küldetés lesz, amely marsi kövületeket, port gyűjt és tárol. A következő küldetésben

a NASA az Európai Űrügynökséggel együttműködve egy űrszondát küld a Marsra, hogy összegyűjtse ezeket a mintákat a felszínről, és elemzés céljából visszaszállítsa a Földre.

A Perseverance Mars-járó a speciális mikrofonoknak köszönhetően 5 órán át rögzítette a marsi szelet, a kerekek ropogását a vörös bolygó kavicsos felszínén és a motorok hangjait.

(Borítókép: NASA)

Rovatok