Index Vakbarát Hírportál

Orkahangokat adó drónnal csalják vissza a tengerbe a Szajnában rekedt kardszárnyú delfint

2022. május 28., szombat 11:57

A Szajnába tévedt orkát a faj által kibocsátott hangok segítségével vezetnék vissza a tengerbe a terv szerint, amellyel az állat életét akarják megmenteni − írta meg a Guardian.

A helyi hatóságok bejelentették, hogy a gyilkos bálnaként is ismert állatot távolról egy drónnal figyelik majd, és az az által kibocsátott hangokkal próbálják meg visszavezetni a tengerbe.

Ezeknek a non-invazív módszereknek a több száz méteres távolságból történő alkalmazása lehetővé teszik, hogy ne kelljen hajóval az állat közvetlen közelébe menni, amely stresszt okozhat neki, veszélyeztetheti a túlélését, valamint a mentők biztonságát is

− áll a hatóság közleményében. 

A négyméteres, hímként azonosított orkát május 16-án a Szajna torkolatánál észlelték először a normandiai Le Havre és Honfleur között, majd több tucat kilométert megtett a folyásiránnyal szemben, egészen Rouen városáig.

Az orka egészségi állapota egyre romlik, és annak veszélye is fennáll, hogy elpusztulhat. A folyóban nem tud elegendő élelmet találni, és az édesvíz is egyre jobban károsítja az egészségét.

Életveszélyes állapotban van. Az egészségi állapota nagyon rossz

− közölte Gerard Mauger, a Cotentin Cetacean Study Group alelnöke.

(Borítókép: A Szajnába tévedt orka Franciaországba 2022. május 26-án. Fotó: REUTERS/Pascal Rossignol/File Photo)

Rovatok