Index Vakbarát Hírportál

Visszaélt a felhasználói adatokkal a Twitter, 150 millió dollárra büntették

2022. május 29., vasárnap 06:06

150 millió dollárt, azaz mintegy 55 milliárd forintot fizet a Twitter a Egyesült Államok Igazságügyi minisztériumával és Szövetségi Kereskedelmi bizottságával (FTC) folytatott adatvédelmi per rendezésére. A beadvány szerint a cég jogtalanul osztotta meg a felhasználók adatait a hirdetőkkel.

A bírósági beadvány szerint a Twitter 2013 és 2019 között a kétfaktoros hitelesítésre hivatkozva arra ösztönözte a felhasználókat, hogy adják meg a telefonszámukat vagy e-mail-címüket. A cég azonban ezeket nem a felhasználói fiókok védelmére használta fel, hanem az információkat beépítette a célzott hirdetési rendszerébe, ezzel megsértette nem csak az FTC törvényét, hanem egy korábbi, 2011-es megállapodást is – írja a Verge.

Vanita Gupta főügyész szerint a 150 millió dolláros büntetés jól tükrözi a Twitter elleni vádak súlyosságát és az új megállapodás segít megelőzi az olyan félrevezető gyakorlatokat, amelyek veszélyeztetik a felhasználók személyes adatainak biztonságát.

Az új intézkedés megköveteli, hogy a cég egy átfogó adatvédelmi programot tartson fenn és rendszeresen tesztelje és ellenőrizze a felhasználók adatainak biztonságát. Továbbá értesítenie kell minden 2019 előtt a Twitterre beregisztráló felhasználót az adataikkal való visszaélésről. 

A Twitter elnézést kért a gyakorlatért és azt mondta, véletlenül kerültek be az e-mail-címek és telefonszámok a hirdetési rendszerbe. 

Az FTC-vel kötött megállapodásunk tükrözi a Twitter korábbi kötelezettségvállalásait a biztonság és adatvédelem terén. Továbbra is együttműködünk velük, és biztosítjük őket afelől, hogy a Twitter biztonsági és adatvédelmi gyakorlatai egyre jobbá fejlődnek

– mondta Damien Kieran, a Twitter adatvédelmi munkatársa.

Rovatok