Index Vakbarát Hírportál

A gyakori mobilozás nem növeli a rák kockázatát

2022. június 1., szerda 15:24

Mivel a mobiltelefon a többi elektronikus eszköztől eltérően közvetlenül a fej mellett működik, a tudósokat évtizedek óta foglalkoztatja a kérdés, hogy nincsenek-e káros hatásai, egészségügyi kockázatai.

Az Egészségügyi Világszervezethez (WHO) tartozó Nemzetközi Rákkutatási Hivatal (IARC) kutatócsoportja közzétette egy húsz évet felölelő tudományos kutatás eredményeit. E szerint a mobiltelefon mindennapos használata mégsem növeli a rák kockázatát.

2011-ben a British Cancer Research publikálta felmérését, mely szerint az azt megelőző húsz évben 39 százalékkal nőtt az agydaganatok száma. A Nemzetközi Rákkutatási Hivatal akkor azt állította, hogy a növekedés egyik oka a mobiltelefon-használat lehet. Ekkor még nem sejtették, mi lesz húszéves kutatásuk végeredménye. A vizsgálatot 1996-ban kezdték Nagy-Britanniában nyolcszázezer, ötven és nyolcvan év közötti nő bevonásával. Az Oxfordi Egyetem húsz éven keresztül gyűjtött adatokat a résztvevőktől. A nők először 2001-ben, majd 2011-ben válaszoltak egy kérdőívre a mobiltelefon-használattal kapcsolatos szokásaikról. Az első körben részt vevő nyolcszázezer nő közül 3300-at diagnosztizáltak később agydaganattal, de a betegségben nem játszott szerepet az, hogy mióta és milyen gyakran használt mobiltelefont.

Az IARC-kutatással kapcsolatban a német neurológiai társaság azon az állásponton van, hogy a telefonok sugárzása nem olyan erős, hogy károsítsa a sejtmagokban az örökítőanyagot, és rákot okozzon. Sőt a mobilok sugárzása olyan gyenge, hogy még használójának testhőmérsékletét sem tudja növelni – írja az MTI.

A vizsgálat készítői szerint a legújabb generációs telefonok sugárzása még alacsonyabb, így hiába is használjuk ma többet a telefonunkat (a kutatásokban a heti hét–tíz óra használat számított intenzívnek), mint akár tíz-húsz éve, a sugárzás mértéke nem nőtt, inkább ugyanolyan (alacsony) lehet.

(Borítókép:  Robert Alexander / Getty Images)

Rovatok