Index Vakbarát Hírportál

Újabb űrhajósok indultak útnak, hat hónapig az űrben lesznek

2022. június 5., vasárnap 08:26

Kína sikeresen indította harmadik küldetését új űrállomására, ahová három űrhajóst küldött, akik hat hónapig folytatják az űrállomás építését, melyet 2022 decemberéig terveznek befejezni.

Az űrhajósok helyi idő szerint 10 óra 44 perckor szálltak fel a Sencsou–14 űrhajóval a belső-mongóliai Góbi-sivatagban lévő Jiuquan műholdindító központból. A csapat hat hónapig a Tiangong űrállomás Tianhe központi moduljában fog élni és dolgozni, mielőtt decemberben visszatér a Földre. A Tiangong jelentése Mennyei Palota.

Kevesebb mint tíz perccel a kilövést követően az űrhajó levált a hordozórakétáról, és a tervezett röppályájára állt. Az űrhajó a tervek szerint Föld felett mintegy 400 kilométeres magasságban keringő, Tienkung kínai űrállomás központi moduljához csatlakozik majd. Az űrállomásra tavaly október 16-án felküldött, Sencsou–13-as misszió esetében a teljes útidő a dokkolásig hat és fél órát vett igénybe.

Az előző misszióhoz hasonlóan a három tajkonauta (kínai űrhajós) hat hónapot tölt majd az űrállomáson. Csen Tung 2016-ban 33 napot töltött az űrben a Sencsou–11-es misszió keretében, beállítva a kínai űrhajósok űrben töltött idejének korábbi rekordját, amelyet végül a Sencsou–13-as misszió tajkonautája, Vang Ja-ping döntött meg. A mostani missziónak az előzőhöz hasonlóan szintén van egy női tagja, Liu Jang, aki 2012-ben elsőként járt az űrben a női tajkonauták közül. Caj Hszü-cse, a misszió harmadik tagja első küldetésén vesz részt.

Tartózkodások idején küldik majd fel a tervek szerint az űrállomás laboratóriummoduljait, valamint egy rakományszállító űrhajót. Az előző misszióval ellentétben továbbá az űrhajósokat az űrállomáson váltja majd a következő misszió legénysége, vagyis csaknem egy héten át egyszerre hat tajkonauta tartózkodik majd az űrállomáson.

A tajkonautáknak feladatai közé tartozik egyebek mellett a robotkarok tesztelése, űrséták, valamint űrkutatási ismeretterjesztő órák megtartása kínai fiatalok számára.

Hat űrmisszió év végéig

Az év végéig hat űrmissziót terveztek, köztük egy újabb legénységi küldetést, két laboratóriumi modult és két teherszállító küldetést. A Sencsou–14 fedélzetén a csapat a júliusban és októberben induló két laboratóriumi modul, a Wentian és a Mengtian dokkolásában, felállításában és tesztelésében fog segíteni. A modulokat egy T-alakú szerkezetbe fogják összeszerelni, a Tianhe magkabinnal, az űrhajósok fő lakóterével együtt, amelyet 50 köbméterről 110 köbméterre fognak bővíteni – írja a CNN.

A tajkonauták két-három űrsétát fognak tenni. A Sencsou–14 küldetés végén három újabb űrhajós öt-tíz napig csatlakozik a legénységhez, így az űrben tartózkodó kínai űrhajósok száma rekordmagasra, hatra emelkedik. A Tiangong űrállomás az építés befejezése után várhatóan 15 évig fog működni. Kína évente két legénységi és két teherszállító küldetést tervez indítani az állomásra.

Rovatok