Index Vakbarát Hírportál

Magáncég készítheti a NASA új holdi űrruháit

2022. június 8., szerda 11:49

A Holdon és az űrben is használható, különböző testalkatokhoz alkalmazkodó ruhát szeretnének.

Az amerikai űrügynökség a héten bejelentette, hogy kiket bíz meg a Holdra való visszatérést célzó Artemis-program szkafandereinek kifejlesztésével. A 3,5 milliárd dolláros megbízást két cég, az Axiom Space és a Collins Aerospace nyerte.

Több mint negyven cég pályázott a fejlesztésre, egyebek között a Honeywell Aerospace, a Leidos, a Sierra Space, Jeff Bezos űrcége, a Blue Origin, valamint Elon Musk vállalata, a SpaceX.

A Collins Aerospace-nek már vannak tapasztalatai ilyen fejlesztésben, az Apollo-program űrruháin dolgoztak korábban. Jelenlegi partnerük, az ILC Dover tervezte az űrsétához jelenleg használt szkafandereket is, amelyekhez a Collins Aerospace készítette a létfenntartó rendszereket. Az Axiom Space ugyanakkor újonc ezen a területen. 

A NASA-megbízás egyelőre nem jelent konkrét megrendelést, a szervezet követi és teszteli a készülő fejlesztéseket. Mindkét cég úgy nyilatkozott, hogy egyébként is terveztek privát űripari űrruhafejlesztést folytatni. Az Axiom Space például saját űrturistáinak programjába szeretné beiktatni az űrsétát, ehhez fejlesztenek saját EVA-ruhát.

Női űrruhára is szükség lesz

A NASA eddig házon belül vitte a szkafanderei fejlesztését, a jelenlegi modelljeiket 40 éve használják. A most indult fejlesztéstől egy mozgékonyabb, új generációs űrruhát várnak. Az egyik fő elvárásuk, hogy különböző testalkatú űrhajósokra is illeszkedjenek, mert a korábbi űrruhák alkatrészeinek rugalmatlansága miatt például csak egy női űrsétát tudtak megvalósítani, 2019-ben.

Ennél is komolyabb probléma, hogy márciusban teljesen le kellett állítaniuk az űrsétákat, a Nemzetközi Űrállomásnál a jelenleg használatos űrruhák belsejében vízszivárgást észleltek, amely súlytalanságban életveszélyes probléma lehet.

A NASA eddig egy csokor különböző programban 15 éve dolgozott egy új generációs szkafanderen, erre a fejlesztésre 420 millió dollár ment el, de mégis olyan hányatott sorsú, hogy egy évet csúszna miatta az Artemis-program 2024-re tervezett első landolása. A bekapcsolódó cégek elmondásuk szerint ugyanakkor viszonylag jól állnak a saját fejlesztéseikkel, és bőszen használják a NASA által rendelkezésükre bocsátott fejlesztési adatokat.

Konkrét részletek az új generációs űrruhákról még nem derültek ki. Dan Burbank, hétórás űrsétát is végző egykori űrhajós és a Collins Aerospace technikai tanácsadója elárulta, hogy a tervek szerint az űrsétához szükséges, illetve az alacsony gravitációjú holdi környezetben használatos szkafandernél ugyanazt a felsőtestet használnák, csak az alsó részét cserélnék.

A NASA elképzelései szerint az Artemis III küldetéssel 2025-ben érkezne ismét ember a Holdra. Külső szakértők azonban rendszeresen megkérdőjelezik a tervek realitását, mert olyan komponensek hiányoznak, mint a működő leszállóegység vagy a holdport jól tűrő szkafander. Utóbbinál most indulhat a versenyfutás, hogy a lemaradást behozzák.

(Ars Technica, Space.com)

Rovatok