Index Vakbarát Hírportál

ENSZ-főtitkár: Az ukrajnai háború a klímaváltozást is súlyosbítja

2022. június 14., kedd 11:24

A globális klímaváltozás elleni harc fokozására szólította fel kedden a világ államait az ENSZ-főtitkár, hozzátéve, hogy mélyül a szakadék a kormányok klímaváltozás elleni fellépése és a szakértők, valamint az emberek elvárásai között.

Az Ausztriában rendezett klímakonferencián António Guterres ENSZ-főtitkár videóüzenetében kiemelte: minden halogatás drámai következményekkel jár.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy az üvegházhatású gázok kibocsátását az évtized végére 45 százalékra kellene csökkenteni, ugyanis az előrejelzések szerint a kibocsátás 14 százalékkal nőni fog. Továbbá leszögezte, hogy 

az ukrajnai háború a klímaváltozást is súlyosbítja,

mert a világ vezető gazdaságai a harcok kirobbanását követően megduplázták a globális felmelegedésért leginkább felelős fosszilis tüzelőanyagok kitermelését. Az ilyen kitermelést célzó támogatások csak háborút, szennyezést és klímakatasztrófát okoznak.

A főtitkár felszólította az országokat, függetlenedjenek a szénenergiától 2040-ig – fejlett gazdaságok esetében 2030-at jelölte meg céldátumként –, és a fosszilis energiahordozók helyett térjenek át a megújuló energiára, amit „a 21. század béketervének” nevezett – írta az MTI.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan figyelemmel kísérjük, keddi percről percre frissülő hírfolyamunkat itt találja.

Rovatok