Index Vakbarát Hírportál

Engedélyezhetik gyermekeknek a Modernát Amerikában

2022. június 15., szerda 06:29

Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatalának (FDA) független oltóanyag-szakértőiből álló bizottsága kedden vitatja meg a vakcina által nyújtott előnyöket 6 és 17 év közötti gyermekek számára. A Moderna oltását eddig az országban csak felnőttek számára engedélyezték.

A bizottság tagjai arról szavaznak, hogy ajánlják-e a cég kétadagos oltóanyagát a 6–11 éves korosztálynak a felnőttváltozathoz képest feleakkora dózisban, a 12–17 évesek számára pedig a felnőttekével azonos dózisban − írta meg a New York Times

Az FDA ezután eldönti, hogy megadja-e a vakcinának a vészhelyzeti engedélyt a korcsoportra. A Moderna múlt év júniusában adta be kérelmét, egy hónappal azután, hogy a Pfizer megkapta a vészhelyzeti engedélyt a 12 és 15 év közötti korcsoportra. 

Mivel fiataloknál felmerült, hogy rendkívül ritka esetben a Moderna vakcinája mellékhatásként szívizomgyulladást okozhat, a döntést további vizsgálatok elvégzéséig elhalasztották. A cég szerint az erre vonatkozó aggodalmak alábbhagytak, mióta már jó ideje alkalmazzák a vakcinát.

Rovatok