Index Vakbarát Hírportál

Újabb elismerésben részesült Karikó Katalin

2022. június 17., péntek 17:21

Több másik kutatóval együtt vált a Francia Természettudományi Akadémia (Académie des Sciences) tagjává Karikó Katalin Széchenyi-díjas biokémikus, akit ugyanez az akadémia 2021 őszén már díjazott egyszer.

A Francia Természettudományi Akadémia (Académie des Sciences) tagjai közé választották Karikó Katalint biokémikust, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) alumnáját és kutatóprofesszorát – közölte az MTI-vel a felsőoktatási intézmény.

A beiktatási ceremóniát még kedden rendezték Párizsban, ahol Karikó Katalin mellett tizenöt másik kutató vált a tudományos testület tagjává. A közlemény szerint az ünnepségen székfoglaló előadást tartottak az akadémikusok.

Az akadémia tavaly ősszel az mRNS-sel és annak terápiás felhasználásával kapcsolatos úttörő kutatásaiért Karikó Katalinnak ítélte oda legrangosabb kitüntetését, a Grande Médaille-t.

A közlemény kitér arra is, keddtől Párizs adott otthont az European University Alliance for Global Health (EUGLOH) öt egyetemet egyesítő szövetség éves csúcstalálkozójának.

(Borítókép: Karikó Katalin 2021. december 14-én. Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI)

Rovatok