Index Vakbarát Hírportál

LinkedInen támadnak a csalók

2022. június 22., szerda 09:17

Nem jó ötlet beszállni az itt ajánlott kriptovaluta-befektetésekbe.

Új módszerrel hálózzák be áldozataikat az internetes csalók, a CNBC televízió által megszólaltatott FBI-ügynök szerint. 

Sean Ragan elmondta, hogy a csalók hamis profilt hoznak létre a LinkedIn üzleti/személyzeti közösségi hálózaton, csevegést kezdenek ismeretlen felhasználókkal, majd felajánlják, hogy a felhasználók pénzét segítenek gyümölcsöző kriptovaluta-üzletekbe fektetni. A csaló kezdetben teljesen valós befektetési módokat ajánl fel, később javasolja az általa működtetett platformot, ahonnan eltűnik a kriptovaluta.

Az áldozatok megtévesztéséhez hozzájárul, hogy a többségük megbízhatónak tekinti a LinkedInt és az ott található profilokat.

A 2016 óta a Microsoft tulajdonát képező közösségi oldal elismerte, hogy az utóbbi időkben több panasz érkezett csalásokra. Az illetékes igazgató, Oscar Rodriguez elmondta, hogy nagyon nehéz a hamis profilokat felismerni. A cég ennek ellenére 32 millió kamu felhasználót törölt az oldalról, 11,9 millió esetben már a regisztrációnál kiszűrték a hamis embereket, ami állításuk szerint a kamu profilok 96 százalékát jelenti. Maguk a felhasználók 127 ezer álprofilt jelentettek.

A LinkedIn egy blogbejegyzésben arra figyelmeztette felhasználóit, hogy ne küldjenek pénzt ismeretleneknek, különösen, ha szakmai önéletrajzuk gyanús, vagy rossz a helyesírásuk.

(CNBC)

Rovatok