Index Vakbarát Hírportál

Három nanométeres chippel előz a Samsung

2022. július 1., péntek 09:41

Megkezdték a gyártást és beelőzték a tajvani TSMC-t.

A Samsung csütörtökön bejelentette, hogy megkezdte a 3 nanométeres technikájú chipek tömeggyártását. A chipek első generációja 16 százalékkal kisebb, 45 százalékkal kevesebbet fogyaszt és 23 százalékkal nagyobb számítási teljesítményre képes, mint az 5 nanométeres technológiával készült előző generáció.

A 3 nanométeres chipek második generációja, ami a tervek szerint 2023-ban kerül gyártásba, feleannyi energiát fogyaszt majd, mint a jelenleg elterjedt chipek.

A Samsung ezzel megelőzte fő versenytársát, a TSMC tajvani chipgyártó óriást, amely szintén idén kezdi az újabb generációs chipek gyártását. A TSMC gyártja az Apple-eszközök processzorait. A tajvani cég 2025-re tervezi a most bejelentett technikát követő 2 nanométeres chipek gyártását.

A 3 nanométeres chip azért jobb az 5 nanométeresnél, mert minél inkább sikerül miniatürizálni a processzor alkatrészeit, annál több tranzisztort építhetnek egy adott felületre, ami egy ugyanakkora chipnél nagyobb teljesítménnyel és kisebb fogyasztással társul.

Az új Samsung chipek a pyeongtaeki Hwaseong félvezetőgyárban készülnek. A Hwaseong jelenleg a világ legnagyobb chipgyártó létesítménye, ahova májusban Joe Biden amerikai elnök is ellátogatott.

(TechCrunch)

Rovatok