Index Vakbarát Hírportál

Elkészült az első számítógép, amelyben hanghullámok továbbítják az adatokat

2022. július 4., hétfő 05:49

Harvardi kutatók kifejlesztették a hanghullámchipet.

Az amerikai egyetem kutatói megalkották az első számítógépes chipet, amely hanghullámokon keresztül továbbítja az adatokat, ez a kvantumszámítógépek fejlesztését is megváltoztathatja – írja az Interestingengineering.

Az új hanghullámalapú chip, szemben a hagyományos processzorokkal, nem az elektronokkal végzi az adattovábbítást, hanem hanghullámokkal. A klasszikus adattovábbításban tranzisztorokon keresztül az egyesek és nullák számítógépes nyelvére kódolják az adatokat. A hanghullámos adattovábbítással egy lépéssel közelebb kerültek az akusztikus integrált áramkörhöz.

Az akusztikus hullámok ígéretesek a chipen belüli információhordozóként mind a kvantum, mind a klasszikus információfeldolgozáshoz

– mondta Marko Loncar, az új tanulmány vezető szerzője.

Igaz, a hanghullámok lassabbak, mint az azonos frekvenciájú elektromágneses hullámok, de könnyebb őket nanoméretű struktúrákba zárni, és mivel erős kapcsolatban vannak azzal a rendszerrel, amelybe be vannak zárva, a kvantumprocesszorok fejlesztésében még nagyon hasznosnak bizonyulhatnak.

Loncar és munkatársai lítium-niobátot használtak egy chipen lévő elektroakusztikus modulátor létrehozásához, amely szabályozza a chipen lévő akusztikus hullámokat. A modulátor elektromos mezőt alkalmaz a hanghullámok fázisának, amplitúdójának és frekvenciájának szabályozására.

A kutatók célja nagyobb akusztikus hullámú áramkörök és kvantumrendszerek kiépítése is, előrevetítik a nagy teljesítményű akusztikus hullám alapú eszközök és áramkörök számára a következő generációs mikrohullámú jelfeldolgozást.

A legújabb hírek szerint a kereskedelmi kvantum-számítástechnikai termékek öt éven belül forgalomba kerülnek.

(Borítókép: Képünk illusztráció. Fotó: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg via Getty Images)

Rovatok