Index Vakbarát Hírportál

Megváltoztak a koronavírus tünetei, ismét nő a fertőzöttek száma

2022. július 15., péntek 14:30

Az ENSZ szerint a koronavírus-világjárvány miatt mintegy 25 millió gyerek védőoltása maradt el olyan betegségek ellen, mint a diftéria, a tetanusz vagy a szamárköhögés. A pénteken közzétett friss jelentés szerint a csökkenő tendencia 2019-ben kezdődött. Egy tanulmány szerint az új variánsok megjelenésével a tünetek is megváltoztak, mára már nem a láz a legfőbb tünete a koronavírus-fertőzésnek.

„Ez a gyermekegészségügy vörös riasztása. A gyermekkori immunizáció legnagyobb tartós csökkenésének vagyunk tanúi egy nemzedék óta” – nyilatkozott Catherine Russell, az ENSZ Gyermekalapja, az UNICEF ügyvezető igazgatója, aki szerint a következmények elvesztett életekben lesznek mérhetők.

Az adatok alapján a védőoltásokból kimaradó gyerekek túlnyomó többsége fejlődő országokban – Etiópiában, Indiában, Indonéziában, Nigériában és a Fülöp-szigeteken – él. Noha az immunizáció a világ minden régiójában csökkent, a legnagyobb hátrányt Kelet-Ázsiában és a csendes-óceáni térségben tapasztalni.

Az oltások „történelmi mértékű visszaesése” a szakértők szerint azért különösen aggasztó, mert közben a súlyos alultápláltság arányai is növekednek. Az alultáplált gyerekek immunrendszere általában gyengébb, a fertőzések – mint például a kanyaró – végzetesek lehetnek számukra.

Az éhínség és a védőoltások egyre nagyobb hiánya együttesen a gyerekek túlélési válságával fenyegetnek

– közölte az ENSZ.

Tudósok szerint az alacsony oltási arány következtében már olyan megelőzhető betegségek járványai törtek ki, mint a kanyaró vagy a gyermekbénulás. 2020 márciusában az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) és partnerei arra kérték az országokat, hogy függesszék fel a gyermekbénulás felszámolására tett erőfeszítéseiket az egyre erősödő koronavírus-járvány közepette. Több mint 30 országban tört ki azóta gyermekbénulás-járvány.

„Ez azért különösen tragikus, mert a koronavírus-pandémia előtti két évtizedben hatalmasat léptünk előre a világon a gyerekek oltási arányainak növelésében” – mondta Helen Bedford, a University College London gyermekegészségügyi kutatója, aki nem vett részt az ENSZ-jelentés készítésében.

Hozzátette, hogy az új adatok sokkolóak, de nem meglepőek, mivel a védőoltási ellátás gyakran a nagy társadalmi és gazdasági katasztrófák „első áldozatai” közé tartozik.

Már nem a láz a legfőbb tünet

A koronavírus egyik legfőbb tünete a torokfájás lehet a BBC beszámolója szerint. A Zoe App tanulmánya szerint ezt követi a fejfájás, az orrdugulás és a köhögés. Az több mint 17 ezer embert vizsgáló kutatásból kiderült, hogy azok a tünetek, amelyek eddig a leginkább jellemezték a koronavírussal való megfertőződést – mint a láz, vagy az ízlés és szaglás elvesztése – mára már sokkal ritkábban fordulnak elő. Többen tapasztaltak rekedt hangot, tüsszögést, fáradtságot, izomfájdalmakat és szédülést is a fertőzöttek között.

Egy másik, 150 ezer embert bevonásával végzett tanulmány szerint a koronavírus-fertőzés tünetei a járvány előrehaladtával megváltoztak. 

Müller Cecília, országos tiszti főorvos szerint ahogy Európában, Magyarországon is hétről hétre, egyre nagyobb arányban nő a fertőzöttek száma. Magyarországon ugyanakkor még zömmel az omikron-variáns BA2-es típusa fertőz, de 4-5 százalékban már megjelent a BA4-es, a BA5-ös és az X variáns is, amelyek Európában uralkodóvá váltak. A tiszti főorvos felhívta a figyelmet, hogy aki tüneteket észlel magán, például torokkaparást, tüsszögést, forduljon háziorvosához, és ne menjen közösségbe, mert a korábbi variánsoknál könnyebben adhatja át másoknak a fertőzést.

Rovatok