Index Vakbarát Hírportál

Újabb üzletlánc vette fel a kesztyűt a környezetszennyezés ellen

2022. augusztus 1., hétfő 17:41

Már csak biológiailag lebomló zacskókat kínálnak a SPAR és az INTERSPAR zöldség- és gyümölcsosztályain augusztustól, végleg kikerülnek az üzletekből az egyszer használatos hagyományos műanyag tasakok.

A SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. sajtóközleménye szerint kilenc tatabányai áruházban április 4-től négy héten át tesztelték, miként fogadják a vásárlók az új, elsődlegesen zöldség és gyümölcs csomagolására alkalmas lebomló zacskókat. A vevőknek mindemellett felkínálták azt a lehetőséget is, hogy saját csomagolóanyagot használva vagy akár csomagolás nélkül vásároljanak zöldséget és gyümölcsöt.

A kommunikációs vezető szerint a tatabányai próbaüzem alatt bebizonyosodott, hogy „a vásárlók is támogatják a cégcsoport zöld filozófiáját, és csatlakoznak a fenntarthatósági kezdeményezésekhez azzal, hogy környezetbarát csomagolóanyagokat használnak, vagy épp csomagolásmentesen vásárolják meg a zöldségeket, gyümölcsöket”.

Emiatt úgy döntöttek, hogy augusztus 1-től országszerte, a SPAR hálózatának valamennyi üzletében áttérnek a biológiailag lebomló, újra felhasználható és jelképes, 15 forintos összegért megvásárolható zacskók használatára a zöldség-gyümölcs részlegeken. Kiemelték, hogy az önkiszolgáló kasszáknál történő fizetés esetén a vásárlók saját maguk jelölhetik majd meg, hogy áruházban vásárolt vagy otthonról hozott tasakot használnak.

Hozzátette:

beszédes adat, hogy a korábbi normál, 7 mikronos rollbagből a vevők évente átlagosan 250 millió darabot használtak fel a SPAR üzleteiben, aminek együttes súlya elérte a 450 tonnát, tehát az átállással ennyivel kevesebb lesz a műanyag-felhasználás mértéke.

Számos előnye van

Mint írták, a termék biológiailag lebomló, sőt házilag komposztálható, így a használatot követően a komposztba vagy a kommunális hulladéktárolóba is elhelyezhető. Ugyanakkor az újfajta zacskók nedvszívó képessége erősebb, mint hagyományos társaiké, ezért pékáruk otthoni tárolására nem javasolják, mert a benne tartott élelem hamarabb kiszárad. A pékáruosztályokon a korábbi tisztán műanyag zacskókat papíralapú csomagolóeszközök váltották fel már korábban.

A kft. kiemelte azt is, hogy az említetteken túl 2021. július 1-je óta a SPAR már nem forgalmaz olyan eldobható műanyag termékeket sem, mint az egyszer használatos műanyag tányérok, poharak, evőeszközök, szívószálak. Helyettük többször használható, mosogatógépben mosható vagy papírból készült cikkek kerültek a polcokra.

(Borítókép:  Balogh Zoltán / MTI)

Rovatok