Index Vakbarát Hírportál

Lefotózta a Szekérkerék-galaxist a James Webb űrteleszkóp

2022. augusztus 3., szerda 21:16

A James Webb űrteleszkóp által készített lenyűgöző képen az eddigi legtisztább képet kaptuk a Szekérkerék-galaxisról.

A NASA kedden tette közzé a képet a távoli galaxisról, amely nevét egy szekérkerékhez való hasonlóságáról kapta. A Szekérkerék-galaxis (Cartweel Galaxy) mintegy 500 millió fényévre található a déli égbolton látható Szobrász csillagképben − írta meg a CBS.

Az, hogy az objektum 500 millió fényévnyire van, azt jelenti, hogy a fénye ennyi idő alatt ér hozzánk, vagyis a Földről annak 500 millió évvel ezelőtti állapotát láthatjuk.

A képen a Szekérkerék-galaxis két kisebb kísérőgalaxis mellett, sok más galaxis hátterében látható. A képen az is látszik, hogy a Szekérkerék-galaxisnak van egy fényes belső gyűrűje és egy körülötte lévő színes gyűrű, ami egy nagy spirálgalaxis és egy kisebb galaxis nagy sebességű ütközésének eredménye − közölte a NASA.

A NASA szerint a galaxis jobb belső gyűrűje óriási mennyiségű forró port tartalmaz, a legfényesebb területeken pedig gigantikus fiatal csillaghalmazok találhatók. A külső gyűrű az ütközés középpontjától mintegy 440 millió éve távolodik. Amikor eléri a környező gázt, új csillagok fognak keletkezni.

(Borítókép: NASA / ESA / CSA / STScI)

Rovatok