Index Vakbarát Hírportál

Azonnal teszteltessen, ha ezt a két tünetet észleli magán

2022. augusztus 15., hétfő 09:15

Tim Spector professzor, a Covid Zoe alkalmazás alapítója arra figyelmeztetett, hogy a torokfájás és a reggeli fáradtság egy jó éjszakai alvás után is a fertőzés jele lehet.

A szakember elmondta, hogy a torokfájás az utóbbi időben már gyakrabban jelentkezett a koronavírussal fertőzött embereknél, mint a szokásos megfázás esetén − írta az Independent

Az Egyesült Királyságban a július 14-ig tartó héten 7 százalékkal, közel 3,8 millióra nőtt a koronavírus-fertőzések száma az előző heti 3,5 millióról − derül ki a Nemzeti Statisztikai Hivatal adataiból. Ez az összes fertőzésre vonatkozó legmagasabb becslés április közepe óta, de még mindig elmarad a március végén elért 4,9 milliós rekordtól.

Ha ezt a két tünetet észleljük magunkon, feltételezhetjük, hogy koronavírusról van szó. Jelenleg kétszer annyi koronavírusos megbetegedés van az országban, mint közönséges megfázás. Az arány még soha nem volt ilyen magas. A tünetek nagyjából ugyanazok, kivéve az általában nagyobb fáradtságot és torokfájást

– fogalmazott Tim Spector professzor, aki azt tanácsolja, hogy amennyiben jelentkeznek a tünetek, érdemes rögtön tesztelni.

Egy új tanulmány szerint az omikron BA4 és BA5 variánsai úgy működnek, hogy egyrészt kikerülik a meglévő immunvédelmet, másrészt semlegesítik annak egy részét. Nem meglepő, hogy ilyen sikeresek, mivel az Egyesült Királyságban a megbetegedések rekordszintre emelkedtek

– tette hozzá a professzor.

Világszerte 590 307 399 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma pedig 6 435 537 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint hétfő reggel frissített adatai szerint. Egy nappal korábban 589 841 601 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma pedig 6 433 576 volt. A fertőzés 193 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

Magyarországon legutóbb augusztus 10-én közöltek járványügyi adatokat, akkor arról számoltak be a kormányzati tájékoztató oldalon, hogy egy hét alatt 18 078 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak Magyarországon, a betegség szövődményeibe 80 ember halt bele. Egy héttel ezelőtt a koronavírus tájékoztató oldal összesített adatai szerint összesen 21 840 fertőzöttet igazoltak, meghalt 96 beteg.

Ősszel újabb vakcina jöhet

Már októberben elkezdődhet a Pfizer és a BioNTech gyógyszergyártó által kifejezetten a koronavírus omikron-variánsa ellen kifejlesztett oltóanyagok szállítása – jelentette be a vakcinát gyártó BioNTech német gyógyszeripari vállalat hétfőn Berlinben.

Az amerikai és a német gyógyszercég kétféle vakcinát fejlesztett ki az omikron-változat ellen. A BA.1 variánst célzó oltóanyag esetében a gyártók már a múlt hónapban benyújtották a jóváhagyáshoz szükséges kérelmet az Európai Gyógyszerügynökségnek (EMA). A vakcinák szállítása akkor kezdődhet, ha az EMA megadja a hozzájárulást. 

(Borítókép: Omer Messinger/Getty Images Hungary)

Rovatok