Index Vakbarát Hírportál

Ilyen hatással van a testünkre, ha mindennap megiszunk egy sört

2022. augusztus 18., csütörtök 06:26

Egy friss portugál kutatás szerint kedvező hatással van a sörfogyasztás az emberek bélflórájára. A tudósok azonban kiemelik, hogy mindössze napi egy sörről van szó, az pedig mindegy, hogy alkoholos vagy alkoholmentes.

Egy friss tanulmány szerint pozitív hatású lehet a bélflórákra a sör, legyen az akár alkoholos, akár alkoholmentes. Azonban kiemelik, napi egyről van csupán szó.

Journal of Agriculture and Food Chemistry szakfolyóiratban megjelent kutatás azt tette középpontba, hogyan hat a bélflóráinkra, ha valaki mindennap iszik egy sört. A leginkább férfiakat vizsgáló tanulmány során naponta egy flakon sört (0,33 liter, 5,2 százalékos alkoholtartalommal rendelkező vagy alkoholmentes) kellett meginniuk az alanyoknak 4 héten keresztül. Így derítették ki, hogy a sörözés kedvezően vagy kedvezőtlenül hat-e a bélben élő baktériumok összetételére és számára.

Kiemelik, korábbról ismert, hogy minél változatosabb a bélflóra baktérium-összetétele, annál jobb, mivel csökkenti a szívbetegségek és a cukorbetegség kockázatát, de segíthet a súlyos lefolyású koronavírus elleni küzdelemben is. 

Nem az alkoholon múlik

A portugál kutatás pedig kedvező hírekkel szolgál a sörfogyasztóknak, ugyanis azt találták, a sörfogyasztás jó hatással van a bélflórákra. A résztvevők vizsgálatai alapján több mint húsz jótékony bélbaktérium számában következett be növekedés. Kiemelik ugyanakkor, hogy mindez nem az alkoholon múlik, mert a növekedés ugyanúgy kimutatható volt az alkoholmentes sört fogyasztó alanyok körében is. 

(Borítókép: Adam Berry/Getty Images)

Rovatok