Index Vakbarát Hírportál

A Földközi-tenger vizével mentenék meg a kiszáradóban lévő Galileai-tengert

2022. augusztus 20., szombat 05:54

Neve ellenére az Észak-Izraelben található Galileai-tenger valójában egy édesvízi tó. Még ma is ebből a tóból öntözik a szőlőültetvényeket és a helyi gazdaságokat, amelyek a zöld zöldségektől kezdve a búzán át a mandarinig mindent termesztenek. Az itt található régészeti leletek, forró források és túraútvonalak által vonzott turisták megélhetést biztosítanak a helyi közösségeknek.

A vallási zarándokhely − ahol az Újszövetség szerint Jézus számos csodája történt − azonban borús jövő elé néz. Az éghajlati válság miatt a tó vízszintje nagymértékben ingadozik. Most történetesen viszonylag magas a víz szintje, de alig öt évvel ezelőtt rekordalacsony volt − írja a CNN.

A klímaváltozás és a fenntarthatatlan vízgazdálkodás miatt a tavak az egész Közel-Keleten kiszáradnak, de az izraeli kormány reméli, hogy van megoldás: azt tervezik, hogy a Földközi-tengerből vizet szivattyúznak, kivonják belőle a sót, és az országon keresztül egy csővezetékkel átvezetik, hogy szükség esetén feltöltsék a tavat.

A Galileai-tenger, héberül Kinneret, egykor Izrael szinte teljes ivóvízellátását biztosította. A víz mostantól az ellenkező irányba fog folyni.

Izraelnek rengeteg szakértelme van a sótalanításban. Mint vízhiányos ország, több mint két évtizede a Földközi-tengerből nyeri az ivóvizet, és egy fordított ozmózisnak nevezett eljárással kezeli, lényegében kivonva a sót a vízből, hogy az ihatóvá váljon. Ez egy olyan eljárás, amelyhez a világ más részein, például Kaliforniában is folyamodnak a szárazság idején, de Izraelben ez mindennapos valóság. A tengerpart mentén található öt sótalanítóüzem biztosítja az ország 9,2 millió lakosának szinte teljes csapvízellátását.

Az új projekt keretében egy 1,6 méter széles vízvezetéket fektettek le 31 kilométeren keresztül. A sótalanított vizet a tavat tápláló Salamon-patakon keresztül szivattyúzzák át.

A projekt a tágabb régió mezőgazdaságának fejlődését is segíti, valamint a szomszédos Jordániával való kapcsolatokat is. Izraelnek régóta fennálló megállapodása van Jordániával arról, hogy évente több tízmillió köbméter vizet ad el a királyságnak.

A két ország 2021-ben új megállapodást írt alá, amelynek értelmében Jordánia évente 200 millió köbméter sótalanított vizet kapna Izraeltől − ez Jordánia vízszükségletének mintegy 20 százaléka −, cserébe pedig napenergiát adna, ezzel segítve Izrael elektromos hálózatának áramellátását. Az Egyesült Arab Emirátusok vállalatai 600 naperőművet építenének Jordániában az energia előállításához. 

(Borítókép: Hullámtörő a Földközi-tenger partján, Gáza városában 2019. december 15-én alkonyatkor. Fotó: Mohamed Szaber/MTI/EPA)

Rovatok