Index Vakbarát Hírportál

Jobban hatnak a gyógyszerek, ha a jobb oldalunkra fekszünk

2022. augusztus 23., kedd 07:15

A Johns Hopkins Egyetem kutatócsoportja állapította meg ezt, mikor tanulmányukban a gyógyszerfelszívódás és a testtartás közötti kapcsolatot vizsgálták.

A legtöbb tabletta azután kezd el hatni, miután a gyomortartalommal együtt a belekbe kerül, a nyombél és a vékonybél első részében oldódik fel hatóanyaga. A legelőnyösebb testtartással el lehet érni, hogy a gravitációt és a gyomor aszimmetriáját figyelembe véve a tabletta közelebb kerüljön a felszívódási ponthoz. A Johns Hopkins Egyetem kutatócsoportja ebből kiindulva négy testtartást vizsgált meg  a gyógyszerfelszívódás szempontjából a legelőnyösebbet keresve – adták hírül az egyetem honlapján

Kiderült, hogy ha valaki a tabletta bevételét követően a jobb oldalára fekszik 2,3-szor gyorsabban fejti ki hatását, mint egyenes testtartásnál. A bal oldalon fekvés bizonyult ebből a szempontból a legrosszabbnak. Meglepődve tapasztalták, hogy amíg az adott gyógyszer a jobb oldalon tíz perc alatt, egyenes testhelyzetben 23 perc után, míg bal oldalra fekve több mint száz perc után fejtette ki hatását. 

„Az idősek vagy ágyhoz kötött emberek számára óriási jelentősége van, hogy melyik oldalra fordulnak a gyógyszerezést követően” – mondta Rajat Mittal, a tanulmány vezető szerzője. 

Rovatok