Index Vakbarát Hírportál

Meghülyült a Facebook, ilyen hibát még nem láttunk

2022. augusztus 24., szerda 10:19

Szerda reggel furcsa hibát jelentettek a Facebook felhasználói, aminek következtében a hírfolyamuk teljesen átláthatatlanná vált.

Sokan tudhatják, hogy a Facebookon a celebek, közéleti szereplők oldalaira (a legtöbb esetben, ha nincs letiltva az adott illető) bárki írhat bejegyzést. Ezzel gyakran élni is szoktak a felhasználók, amivel semmi baj nem lenne alapvetően. 

Most viszont az a gond, hogy ezek a bejegyzések megjelennek még azoknak az embereknek a hírfolyamában is, akik azt a hírességet követik.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az emberek hírfolyamát telespammelik azok a posztok, amelyeket egy-egy híresség oldalára írnak más, számukra teljesen ismeretlen emberek, például az alábbi módon: 

A probléma magyar felhasználóknál is jelentkezett, íme erre is egy példa: 

Ugyanakkor nem mindenkinél észlelhető a jelenség, vannak, akiknél az oldal teljesen normálisan működik most is. Az sem egyértelmű, hogy pontosan mi okozza ezt a hibát, és egyelőre a Facebookot üzemeltető Meta sem adott ki közleményt a problémával kapcsolatban.

Külföldön egyébként a vicces kedvű felhasználók már mémeket is alkottak a meghibásodással kapcsolatban. Az egyik gyorsan terjedő képen egy pulykás szendvics látható, azzal a szöveggel együtt, hogy:

Ha látod ezt a képet, akkor oszd meg egy celeb Facebook-oldalán. Tartsuk mozgásban a pulykás szendvicset!

De előkerült már a mémgyárból Will Smith néhány hónappal ezelőtti, az Oscar-gálán kiosztott pofonja is a mostani helyzetre adaptálva.

A Facebookon legutóbb július végén jelentkezett probléma, akkor a kommentelés nem működött megfelelően. Ezenkívül július elején is volt egy nagyobb leállás, akkor a Facebook, az Instagram és a Messenger egyáltalán nem működött sok felhasználónál. 

Megjavult

Frissítés: tapasztalataink alapján nem sokkal dél előtt azoknál is helyreállt a Facebook, akiknél az említett hiba jelentkezett, így a hírfolyamok most már normálisan működnek. 

(Borítókép:  Jakub Porzycki / NurPhoto / Getty Images)

Rovatok