Index Vakbarát Hírportál

Hatékony otthoni energiafelhasználásra indított startupot a Tesla egykori vezetője

2022. augusztus 24., szerda 20:37

A Tesla korábbi energiaügyi vezetője hivatalosan is elindítja a Lunar Energyt, egy új startupot, amelynek célja a teljes otthoni villamosításra való átállás egyszerűsítése.

Kunal Girotra, aki 2020 februárjáig a Tesla energetikai műveletekért felelős vezetője volt, a Lunar vezérigazgatója és egyben alapítója is.

A kaliforniai székhelyű startup olyan szoftver és hardver kifejlesztését tervezi, amely egy olyan „ökoszisztémát” hozna létre, amelyben a napelemekkel és elektromos készülékekkel felszerelt otthonok hatékonyan használják az energiát.

Házi erőművet fejlesztenek

Az elmúlt 18 hónap során a Lunar két, egyenként 150 millió dolláros finanszírozási kört teljesített; támogatói között van a Sunrun, az Egyesült Államok legnagyobb napelemépítő vállalata, valamint az SK dél-koreai vállalat.

A Lunar, amely Girotra szerint 2020 közepe óta fejlesztés alatt áll, nem volt hajlandó nyilvánosságra hozni jelenlegi értékbecslését. A Lunar várhatóan az év végére dobja piacra első termékét, és Girotra csak annyit oszt meg, hogy ez egy otthoni akkumulátorrendszer, amely képes az energiaterhelések szabályozására, és lehetővé teszi, hogy egy ház „saját erőművévé váljon”.

Az akkumulátorrendszer szükség esetén energiát vesz el a hálózatból, lehetőség szerint tárolja az otthoni napelemes rendszerből származó energiát, és a felesleges energiát visszatölti a hálózatba. „Mindössze napelemek kellenek hozzá, a többit mi elvégezzük, hogy egy végponttól végpontig tartó energiatároló rendszert biztosítsunk” – mondta az alapító a Bloomberg szerint.

Az Energia Információs Hivatal szerint az amerikai háztartások mintegy 26 százaléka teljesen villamosított, ami azt jelenti, hogy a villamos energia az egyetlen energiaforrásuk. A legtöbb háztartás elektromos áramot és legalább egy másik tüzelőanyagot használ a készülékek működtetéséhez. A Lunar azt reméli, hogy egy egységesebb és olcsóbb energiatárolási rendszer lehetővé teszi majd, hogy több háztulajdonos váltson át a kizárólag elektromos áram használatára.

Rovatok