Index Vakbarát Hírportál

Elolvadtak a tudósok az űrteleszkópok által készített új fotóktól

2022. augusztus 31., szerda 14:23

A NASA eddig nem látott, lenyűgöző képeket tett közzé a „Fantom-galaxisról”, írja a CNN.

A galaxis a Halak csillagképben található – közölte az Európai Űrügynökség (ESA), amely a NASA-val együttműködik a Hubble űrtávcső és a James Webb űrtávcső esetében is. A „Fantom-galaxis”, hivatalos nevén M74 egyfajta spirálgalaxis. Ez azt jelenti, hogy jól körülhatárolt spirálkarokkal rendelkezik, amelyek a most közzétett képeken jól láthatóan nyúlnak ki a középpontból.

The Phantom Galaxy, formally known as M74, is a kind of spiral galaxy known as a “grand design spiral.” https://t.co/OCBe1gs9iE

— CNN (@CNN) August 31, 2022

A képek a Hubble és a James Webb űrteleszkóp adatainak felhasználásával készültek. Utóbbi az ESA szerint „finom gáz- és porszálakat” észlelt a galaxis spirálkarjaiban. A felvételeken jól látható a galaxis középpontjában lévő nukleáris csillaghalmaz is, amelyet nem takar el a gáz.

Feast your eyes on the beautiful spiral structure of the Phantom Galaxy, M74, as seen by Webb in the mid-infrared. Delicate filaments of dust and gas wind outwards from the center of the galaxy, which has a ring of star formation around its nucleus. https://t.co/pPVvxsC6KA pic.twitter.com/JQ2C9Wf19f

— NASA Webb Telescope (@NASAWebb) August 30, 2022

A James Webb teleszkóp a Mid-InfraRed Instrument (MIRI) műszerével is vizsgálta a galaxist a csillagkeletkezés legkorábbi fázisainak megértését célzó projekt részeként – jegyezte meg az ESA.

Míg a James Webb űrteleszkóp az infravörös hullámhosszú fény megfigyelésében a legjobb, a Hubble az ügynökség szerint különösen élesen lát az ultraibolya és a látható hullámhosszon. Ez tette lehetővé, hogy a „Fantom-galaxis” képein a csillagkeletkezés különösen fényes területeit, az úgynevezett HII-régiókat fedezze fel, jelezte a CNN.

(Borítókép: ESA / Webb)

Rovatok