Index Vakbarát Hírportál

Megoldódott a Voyager–1 üzemzavarának rejtélye

2022. szeptember 2., péntek 14:06

Zagyvaságokat küldött a pozíciójáról, de sikerült korrigálni a hibát.

A NASA mérnökei elhárították a Voyager–1 májusban fellépett hibáját, amely miatt a szonda pozícióját kezelő és az antennát a Föld felé irányító rendszer, az AACS értelmetlen adatokat küldött az állapotáról és műveleteiről. A Földtől jelenleg legmesszebb járó, ember alkotta tárgy a különös jelenség ellenére képes volt rendeltetésszerűen kommunikálni és tudományos adatokat gyűjteni.

A problémán dolgozó csapat kiderítette, hogy a hiba oka, hogy az AACS rendszer a telemetriai adatokat egy olyan fedélzeti számítógépre kezdte küldeni, amely már évek óta nem működik, innen érkeztek a hibás adatok. A szakemberek nem tudják miért váltott az AACS a rossz számítógépre, de a hibát orvosolták, amikor kiadták az utasítást, hogy a rendszer a működő fedélzeti számítógépnek továbbítsa az adatokat.

A Voyager–1 23,4 milliárd kilométerre jár a Földtől, párjával, a Voyager–2-vel 45 esztendeje kutatják a Naprendszert, amelynek határát egy évtizede lépték át. A Voyager–1 fedélzetén az évek során sorban mondták fel a szolgálatot az alrendszerek és tudományos eszközök. Ha addig nem történik nagyobb meghibásodás, a fedélzetén található, plutóniumtartalmú energiaforrás felezési ideje miatt várhatóan 2025 körül fog végleg leállni.

A NASA jelenleg a teljes telemetriai memória kiolvasásán dolgozik. A Voyager–1 jelei mintegy húsz és fél óra alatt érik el a földi irányítást.

(NASA)

Rovatok