Index Vakbarát Hírportál

Masszírozzák, zöld teában fürdetik és születésnapi bulit szerveznek Janusnak, a kétfejű teknősnek

2022. szeptember 3., szombat 05:56

Különleges születésnapi partit szervez a Genfi Természettudományi Múzeum Janusnak, a kétfejű teknősnek. A nem szokványos adottságokkal született állat 1997 óta él a múzeumban. Gondozói masszírozzák, zöld teában fürdetik és zenét is kapcsolnak neki.

Huszonötödik születésnapjára készül Janus, a kétfejű teknősbéka. A szakértők szerint az állat egy igazi csoda: nemcsak két feje, hanem két szíve, két tüdeje és két különálló személyisége is van. Ám a nem mindennapi tulajdonságai miatt nehéz lett volna túlélnie a vadonban, ugyanis nem tudja visszahúzni fejeit a biztonságot adó páncéljába.

Azonban Janus szerencséjére nem a számára zordnak mondható természetben, hanem a Genfi Természettudományi Múzeumban kelt ki a tojásból 1997-ben. Az állatot azóta a múzeum gondozói tartják szemmel és figyelnek arra, hogy ne essen baja.

Reuters azt írja, a kis teknős minden igényét kielégítik. Biosalátával etetik, naponta masszírozzák és zöld teában, valamint kamillában fürdetik, időnként pedig egyedi készítésű gördeszkáján közlekedik, miközben zenét hallgat. 

Az átjárások és a kapuk görög istenéről elnevezett kétfejű teknősbéka már nagyon várja a hétvégét, ugyanis a múzeum nagyszabású bulival készül a 25. születésnapjára. 

(Borítókép: Janus 25. születésnapján 2022. szeptember 2-án Genfben. Fotó: Pierre Albouy / Reuters)

Rovatok