Index Vakbarát Hírportál

Megint volt egy kis gubanc a NASA rakétaindítása körül

2022. szeptember 3., szombat 16:05

A NASA új holdrakétája szombaton újabb veszélyes szivárgást produkált, amikor a kilövőcsapat megkezdte az üzemanyag feltöltését a felszálláshoz egy tesztrepülésen, amelynek jól kell mennie, mielőtt az űrhajósok felszállnak a rakétára, írja az Associated Press.

A héten másodszor kezdte meg a kilövőcsapat a közel 1 millió gallon üzemanyag betöltését a 98 méteres rakétába, amely a NASA által valaha épített legerősebb rakéta. A hétfői kísérletet leállították, mivel 40 perccel a tervezett kilövés előtt a hármas hajtóműnél olyan hibát észleltek a hidrogénadagoló rendszerben, amit már nem lehetett a tervezett indulás előtt kijavítani.

A tankolási művelet rövid időre leállt, de nem történt kár, és a kísérlet folytatódott. Percekkel később azonban hidrogén-üzemanyag kezdett szivárogni a rakéta alján lévő hajtóműrészből. A NASA mérnökei sokáig fáradoztak azon, hogy betömjék az ellátóvezetékben lévő tömítés körül keletkezett rést.

A visszaszámlás most is tart, tehát elképzelhető, hogy sikerül útjára indítani a rakétát. A NASA a rakéta tetején lévő legénységi kapszulát Hold körüli pályára akarja állítani. Ha a tesztbábukkal végzett öthetes bemutató sikerül, akkor az űrhajósok 2024-ben megkerülhetnék a Holdat, és 2025-ben leszállhatnának rá, írja az AP. Utoljára 50 évvel ezelőtt jártak emberek a Holdon.

Teams are preparing for the launch of the #Artemis I mission to the Moon. Watch coverage of the rocket tanking process: https://t.co/6LVDrA1toy

— NASA (@NASA) September 3, 2022

Az előrejelzések szerint a Kennedy Űrközpontban általában kedvező időjárás várható, különösen az amerikai idő szerint délután kétórás indítási ablak vége felé.

Rovatok