Index Vakbarát Hírportál

46 millió eurós költségvetéssel startolt el az új sugárvédelmi kutatási partnerség program

2022. szeptember 9., péntek 11:58

Elindult a Pianoforte Európai Sugárvédelmi Kutatási Partnerség program az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) Energiatudományi Kutatóközpontjának közreműködésével. A mintegy 46 millió eurós költségvetéssel nyár elején elstartolt projekt célja, hogy megerősítse a lakosság, a munkavállalók, a betegek és a környezet védelmét a foglalkozási, orvosi és környezeti eredetű ionizáló sugárterheléssel szemben – közölte az ELKH kommunikációs osztálya pénteken.

Elstartolt a Pianoforte Európai Sugárvédelmi Kutatási Partnerség program az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) Energiatudományi Kutatóközpontjának közreműködésével. Az Európai Unió 22 országából, valamint az Egyesült Királyságból és Norvégiából részt vevő 58 intézmény öt évre tervezett együttműködését a francia Sugárvédelmi és Nukleáris Biztonsági Intézet (IRSN) koordinálja.

Az EU EURATOM programja és a partnerországok társfinanszírozásával megvalósuló projekt a kutatási tevékenységek révén hozzájárul olyan kiemelt európai irányelvek megvalósításához, mint a rák elleni küzdelem (európai rákellenes terv), az egészség védelme a környezeti kockázatokkal szemben (zöldmegállapodás a növekedésért), valamint az ipari és természeti kockázatok csökkentése (sendai katasztrófakockázat-csökkentési keretprogram)

– írták a közleményben.

Középpontban az egészségügy

A partnerség keretében 2023 és 2025 között legalább három pályázati felhívást hirdetnek meg, ezekre az európai sugárvédelmi kutatói közösség valamennyi tagja jelentkezhet. A cél, hogy a lehető legmagasabb szinten megfeleljenek a sugárvédelemben érdekelt felek igényeinek. A projekt kapcsolatot kíván teremteni az EURATOM programon kívüli kutatási tevékenységekkel, különös tekintettel az egészségügyi ágazatra.

A kezdeményezéssel lehetőség lesz hozzáférni a meglévő korszerű kutatási infrastruktúrákhoz, valamint oktatási és képzési tevékenységeket megvalósítani. A projektben állami kutatási szervezetek, sugárvédelmi hatóságok és egyetemek mellett mind a hat európai sugárvédelmi kutatási platform – MELODI, EURADOS, EURAMED, NERIS, ALLIANCE és SHARE – részt vesz. A konzorcium a jövőben várhatóan a projekt pályázati felhívásain sikeresen szereplő szervezetekkel bővül.

A Pianoforte mintegy 46 millió eurós költségvetésének 65 százalékát az EU, a fennmaradó részt a partnerországok finanszírozzák – írta az MTI.

Rovatok