Index Vakbarát Hírportál

Rekordösszegű bírságot kapott a Google

2022. szeptember 14., szerda 12:25

Az Európai Bizottság 2018-as bírságoló határozatát másodfokon jóváhagyta az illetékes bíróság, amiben a Google-t rekordösszegű bírsággal sújtja az uniós versenyjoggal szembemenő gyakorlatáért. Ennek ellenére csökkentették a bírság összegét 4,34 milliárd euróról 4,125 milliárd euróra.

A bírság valószínűleg nem a legjobbkor érte a Google-t, mivel épp kedden jelentette be, hogy takarékoskodási okokból feloszlatott egy fontos fejlesztőcsapatot, a Pixelbookot.

Európa második legfelsőbb bírósága szerdán helybenhagyta az EU trösztellenes döntését az Alphabet (GOOGL.O) Google egysége ellen, amiért az Android mobil operációs rendszerét a riválisok elnyomására használta, de a rekordösszegű bírságot 4,34 milliárdról 4,125 milliárd euróra (1655 milliárd forintra) csökkentette.

A törvényszék nagyrészt megerősíti a bizottság döntését, miszerint a Google jogellenes korlátozásokat vezetett be az androidos mobileszközök gyártóival és a mobilhálózat-üzemeltetőkkel szemben annak érdekében, hogy megszilárdítsa keresőmotorja erőfölényét – közölte a bíróság a Reuters szerint.

A jogsértés súlyának és időtartamának megfelelőbb tükrözése érdekében a törvényszék azonban helyénvalónak tartja, hogy 4,125 milliárd eurós bírságot szabjon ki a Google-re, indoklása azonban bizonyos tekintetben eltér a bizottságétól – közölték a bírák.

Rovatok