Index Vakbarát Hírportál

Az őrületbe kergeti felhasználóit az Apple

2022. szeptember 18., vasárnap 05:50

Szeptember 12-én megjelent az iOS 16, mely az előző évek frissítéseivel ellentétben temérdek újdonságot hozott az almás telefonokra – egy biztonsági funkció azonban meglehetősen zavaróan működik.

A frissítés egyik újdonsága, hogy még nagyobb figyelmet helyez a felhasználók adatainak védelmére, például megtiltja, hogy az alkalmazások az engedélyünk nélkül hozzáférjenek a készülék vágólapjához, mely első blikkre egy kifejezetten remek fejlesztésnek hangzik, néha azonban csak huzamosabb használat során derül ki, hogy egy-egy újítás nagyon nem felhasználóbarát barát módon működik – legalábbis nem aktuális formájában.

Mint arra a The Verge is felhívta a figyelmet, ugyanebbe a hibába esett az Apple is, az iOS 16-ra való frissítés után ugyanis az iPhone-ok szinte minden egyes alkalommal, amikor a felhasználó be szeretne valahová illeszteni egy kimásolt szöveget, rákérdez arra, hogy 

Biztosan engedélyezi? 

Ezzel önmagában nem lenne probléma, ha bizonyos alkalmazások között a rendszer megjegyezné a döntéseinket, erre azonban egyelőre nincs mód, így egy végtelenül idegesítő funkcióról van szó. Egyes esetekben ráadásul maga a felugró ablak sem jelenik meg helyesen, egy Twitter-felhasználó például arról számolt be, hogy a frissítés óta nem tud szövegeket beilleszteni, az ablak ugyanis egyből összeomlik, amint rákoppintana. 

Az Apple javára szóljon, hogy minden bizonnyal ezúttal is csak a felhasználók biztonságát tartották szem előtt, a vágólapok ugyanis egyes esetekben szenzitív információkat is tartalmazhatnak, jelen esetben azonban kicsit túl lett tolva a funkció. Bízunk benne, hogy egy jövendőbeli frissítéssel mindent megold az almás cég.

Arról, hogy pontosan milyen újdonságokkal kecsegteti a felhasználókat az újdonsült iOS 16-os frissítés, az alábbi cikkünkben írtunk tüzetesebben.

(Borítókép: Sean Gallup / Getty Images Hungary)

Rovatok