Index Vakbarát Hírportál

Rovarhotelt avattak a Népligetben

2022. szeptember 23., péntek 05:43

Olyan aprók, hogy sokszor észre sem vesszük őket, hiányuk azonban csapás lenne a Föld ökoszisztémájára, és ezen keresztül az emberi lét számára. Ők a rovarok, akik évmilliók óta lakják a Kék Bolygót, és végtelennek tűnő létezésük során talán most először kerültek tényleges veszélybe. Szerencsére egyre több olyan kezdeményezés van, amely azért indul, hogy a rovarok ne haljanak ki.

Szeretjük őket vagy sem, egy dolog biztos: rovarok nélkül egészen más, számunkra kevésbé élhető hely lenne a világunk. A rovarok a különböző növények beporzásán túl segítenek megőrizni a talaj szerkezetét és termékenységét, de a táplálékláncban is kiemelt, sőt pótolhatatlan szerepet töltenek be. Már jóval a dinoszauruszok előtt itt voltak, így joggal nevezhetjük őket a Föld nagy túlélőinek. Bár küllemük miatt sokakban viszolygást és félelmet keltenek ezek az apró teremtmények, rossz érzéseink alaptalanok, hiszen a rovarok 99 százaléka teljességgel veszélytelen az emberekre.

Érdemes túllépni a zsigeri ellenérzéseken, hiszen ha tekintetünket a föld felé irányítjuk, a sajátunk mellett egy teljesen új és hozzánk képest aprócska világ tárul fel előttünk. Gondoljunk csak Claude Nuridsany és Marie Pérennou 1996-os, többek között César-díjjal is jutalmazott Mikrokozmosz című természetfilmjére, amely olykor megdöbbentően, humorosan, ám mindvégig érzékenyen világít rá arra, hogy a talpunkkal egy szintben lévő világról sem érdemes megfeledkeznünk.

Azonban úgy tűnik, egyre kevésbé vagyunk tekintettel a „füvek népére”.

A környezetre káros emberi tevékenységek és a városiasodás hatására a rovarok tömegesen vesztik el élőhelyeiket, így a rovarpopuláció évek óta rohamosan csökkenő tendenciát mutat. Ezen sajnálatos folyamaton kíván változtatni tagvállalataival karöltve a Swisscham Hungary – Svájci–Magyar Kereskedelmi Kamara, amely szeptember 20-án egy rovarhotelt avatott fel a Népligetben.

Az akció nem minden előzmény nélküli, hiszen a Svájci–Magyar Kereskedelmi Kamara éppen két évvel ezelőtt, 25. évfordulójának alkalmából ajándékozott 25 fát a fővárosnak, amelyet szintén a Népligetben ültettek el.

Az idén létesített rovarhotel egész évben optimális körülményeket teremt lakói számára: sokaknak átmeneti otthont jelent, más rovarok fészekként használják, a növényi részekkel táplálkozó rovaroknak táplálékot is biztosít, egyes fajoknak pedig a téli hibernálódás időszakában nyújt menedéket.

A rovarhotel ünnepélyes avatásán Lipovecz Júlia, a Swisscham Hungary igazgatója kiemelte, hogy az alacsonyabb károsanyag-kibocsátás, a megújuló energiaforrások és a mindennapi ártalomcsökkentés már mindannyiunk által sokat hallott és jól ismert értékek, ugyanakkor a Svájci–Magyar Kereskedelmi Kamara némileg más szemszögből szeretné tovább erősíteni a környezettudatos magatartást:

Célunk, hogy a minket körülvevő sokszínű ökoszisztéma megőrzésének jelentőségére is felhívjuk a figyelmet. A rovarok élettere a városiasodás hatására csökken, pedig ezek az élőlények kulcsfontosságú szereplői az élet körforgásának

– mondta Lipovecz Júlia.

A rendezvényen beszédet mondott Jean-François Paroz, svájci nagykövet is, aki beszédében megjegyezte, hogy a Szövetségi Tanács 2022. augusztus 31-én jóváhagyta a svájci kohéziós hozzájárulásról szóló kétoldalú végrehajtási megállapodásokat Magyarországon és más uniós tagállamokban is. Hozzátette azt is, hogy a fenntartható fejlődés a második Svájci–Magyar Együttműködési Program által támogatott valamennyi témakörben központi szerepet játszik. Jean-François Paroz azt is kiemelte, hogy a Svájci Nagykövetség teljes mértékben támogatja a Swisscham Hungary és tagvállalatai erőfeszítéseit, hogy felhívják a figyelmet a fenntartható fejlődés fontosságára.

Az eseményt a Technológiai és Ipari Minisztérium klímaügyekért és klímadiplomáciáért felelős utazó nagykövete, dr. Botos Barbara is méltatta beszédében. Dr. Botos Barbara arra is kitért, hogy a környezetszennyezés, az éghajlatváltozás és a biodiverzitás csökkenése képviseli korunk három legnagyobb természeti kihívását.

A sokféleség védelme azért is fontos, mert a különböző élőlények pótolhatatlan genetikai információbázisként, élelmiszerforrásként vagy gyógyszeralapanyagként is szolgálhatnak a jövőben. A kialakított rovarhotel pontosan ezt a célt szolgálja. A mindennapi életünknek újra a részét kell hogy képezzék a természetközeli, ökoszisztéma alapú megoldások. Az ipari ökoszisztémáknak is a természeti ökoszisztémákhoz hasonlóan, körforgásos gazdaságként kell felépülniük, nem gondolkodhatunk többé lineárisan

– mondta dr. Botos Barbara.

A szeptember 20-i eseményen a Philip Morris Magyarország is képviseltette magát; a vállalat a napokban egy saját kampányt is indít, amelyben a környezettudatosság és az ártalomcsökkentés fontosságárára hívják fel a figyelmet:

„A jövő héten induló Füstmentes Városért kampány célja, hogy felhívja a figyelmet a mindennapi ártalomcsökkentésre, ami akár apró változtatások révén is megvalósulhat, hiszen ezen az úton minden megtett lépés számít! Nagyon örülünk neki, hogy a Swisscham is támogatja ezt a kezdeményezést, és csak remélni tudjuk, hogy minél többen csatlakoznak ehhez a felhíváshoz, legyen szó úgy az üzleti élet, mint a közszféra szereplőiről, politikai és szakmai döntéshozókról, vagy diplomatákról” – mondta Hajdu Márton, a Philip Morris Magyarország szóvivője.

(Borítókép: Rovarhotel a Népligetben. Fotó: Bach Viktória)

Rovatok