Index Vakbarát Hírportál

Új sziget keletkezett Tonga közelében

2022. szeptember 26., hétfő 10:22

Új sziget keletkezett Tonga közelében egy tenger alatti vulkán kitörését követően – közölte a tongai földtani intézet a Facebookon.

A Home Reef nevű tűzhányó szeptember 10. óta önti a lávát – írta vasárnapi bejegyzésében az intézet. A kitörés kezdete után tizenegy órával egy négyezer négyzetméter kiterjedésű sziget keletkezett Tongatapu szigetétől 250 kilométerre északra – derült ki a beszámolóból.

Az ezt követő tíz napban a földdarab gyorsan növekedett, és megnyolcszorozta kezdeti felületét. Jelenleg körülbelül tizenöt méterre magasodik ki a vízből, 211 méter hosszú és 218 méter széles.

Egyelőre nem tudni, hogy a sziget megmarad-e. A víz alatti vulkánok által létrehozott földdarabok gyakran rövid életűek – figyelmeztetett az amerikai űrkutatási hivatal (NASA).

1984 és 2006 között több sziget keletkezett a Home Reef kitörései után. Közülük néhány magassága a hetven métert is elérte. Azonban ezek a szigetek később újra eltűntek.

Az Új-Zélandtól 2300 kilométerre északkeletre fekvő Tongához körülbelül 170 sziget tartozik. A szigetcsoport 107 ezer lakójának több mint egynegyede a fővárosban, Nuku’alofában él.

2014 és 2015 fordulóján a Tonga-Hunga Ha’apai vulkán egy hónapos kitörésekor egy két kilométer hosszú sziget keletkezett, amely 2022-ben egy újabb erőteljes kitörést követően eltűnt.

Rovatok