Index Vakbarát Hírportál

Kompenzációt várnak az internetes óriásoktól a távközlési cégek

2022. szeptember 27., kedd 11:25

Azt mondják, a Google, a Meta és a Netflix beszállhatna a hálózat fejlesztésébe, ha már az övék a forgalom fele.

A Deutsche Telekom, Telefonica, Vodafone és egy tucat másik európai távközlési vállalat közös közleményben sürgetik, hogy az EU kötelezze az internetes cégeket, hogy hozzájáruljanak mobil és széles sávú internetes hálózatok fenntartási költségeihez. 

A távközlési szektor már korábban is kifejezte elégedetlenségét, hogy a népszerű szolgáltatásokat üzemeltető Google, Meta és Netflix úgy profitálnak a hálózatok fejlesztéséből, hogy közben a szolgáltatókra hárul az elérés megvalósításának feladata. A Reutersnek eljuttatott közlemény szerint az ipar évente 50 milliárd dollárt fektet hálózati infrastruktúra fejlesztésére.

Egy tanulmány szerint az Alphabet, az Amazon, az Apple, a Meta, a Microsoft és a Netflix tevékenységéhez kötődik a globális hálózati forgalom fele, miközben az említett cégek szolgáltatásaikkal több esetben közvetlen piaci versenyben vannak a távközlési iparral.

A javaslatot ellenző európai parlamenti képviselők szerint a távközlési cégek már egy évtizede kompenzációt követelnek a tartalomszolgáltatóktól annak ellenére, hogy a szolgáltatásaikért pénzt szednek az előfizetőiktől. 

A távközlési cégek eközben azzal érvelnek, hogy nemcsak az elszálló energiaköltségekkel, de a klímavédelmi célok teljesítésével is egyedül maradtak. Most közelebb kerültek a céljuk eléréséhez, mint korábban bármikor, mivel az Európai Bizottság 2023 tavaszától féléves konzultációt tart a szereplők bevonásával a techvállalatok által fizetendő kompenzációról.

(Ars Technica, TechRadar)

Rovatok