Index Vakbarát Hírportál

Maga a pokol, de a Mars előtt mégis a Vénuszhoz kellene utaznunk

2022. szeptember 30., péntek 21:31

Maga a pokol, de vannak előnyei.

Noam Izenberg, a Johns Hopkins Egyetem alkalmazott fizikai laboratóriumának munkatársa a Nemzetközi Asztronautikai Szövetség párizsi kongresszusán amellett tört lándzsát, hogy az emberiségnek a Mars helyett a Vénuszhoz kellene először ellátogatnia.

A Vénusznak nagyon rossz híre van, mert nagyon bonyolult környezet a felszíne

– mondta Izenberg a Guardiannek.

Pedig a Vénusznak komoly előnyei vannak: mérete és gravitációja annyira hasonló, hogy a Föld testvérének tekintjük. Célpontként sem utolsó, mert 17,5 millió kilométerrel közelebb van, mint a Mars. Nagy hátránya viszont, hogy maga pokol. A felszínen félezer fokot közelíti a hőmérséklet és a nyomás majdnem százszorosa a földinek, szó sem lehet arról, hogy űrhajósok a Vénuszra lépjenek.

Létezik viszont egy fél évszázados elképzelés arról, hogyan vethetnénk meg a lábunkat a vénuszi légkör magasabb rétegeiben. 50 kilométer magasságban a nyomás és a hőmérséklet a földihez nagyon hasonló, a sűrű szén-dioxid-légkörben az általunk lélegzett nitrogén-oxigén keverék gyakorlatilag emelőgáz, a hélium felhajtóerejének 60 százalékával. Felhővárosok építése tehát nem lenne túl nagy kihívás, csak olyan anyagokat kellene kifejlesztenünk, amik tartósan elviselik az errefelé gyakori kénsavas esőket.

Izenberg azonban egyáltalán nem hánytorgatta fel a felhővárosok kérdését, inkább amellett érvelt, hogy a Mars felé tartó űrhajó tegyen egy kitérőt a Vénuszhoz. 

A Nasa jelenlegi paradigmája a Holdról a Marsra. Amellett érvelünk, hogy a Vénusz egy további célponttá váljon ezen az útvonalon

– mutatott rá Izenberg.

Ez nem olyan rossz ötlet, amilyennek elsőre hangzik. A tudós szerint a Vénusz megkerülésekor olyan gravitációs gyorsítást végezhetne a küldetés, amelynek következtében kevesebb üzemanyaggal és 

gyorsabban juthatnának el a Marsra.

A szakember szerint nem csak arról van szó, hogy kipróbáljuk a mélyűrben utazást, hanem először látogatnánk el a bolygóhoz, tehát lényegében két bolygót kapnánk egy utazás áráért. Az ajánlat így már annyira kedvező, hogy Alexander MacDonald, a Nasa vezető közgazdásza is a támogatói közé tartozik.

Közösen írt javaslatuk szerint a Vénuszhoz látogatva nemcsak egy ismeretlen bolygóról tudhatnánk meg többet, hanem egy titkokkal és szépségekkel teli világ nyílna meg előttünk.

(The Guardian)

(Borítókép:  Universal History Archive / Universal Images Group / Getty Images)

Rovatok