Index Vakbarát Hírportál

Robot asszisztál a műtéthez a debreceni urológián

2022. október 6., csütörtök 05:48

Magyarországon elsőként a Debreceni Egyetem Klinikai Központ (DEKK) urológiai klinikáján végeztek robotasszisztált vesekő-eltávolítást.

A közlemény szerint az egyetem szakemberei a napokban hat sikeres operációt végeztek a francia fejlesztésű ILY robot vezérelte ureterorenoszkópiával. A robotasszisztált technikával a műtét a nehezebb, bonyolultabb eseteknél is precízen és biztonságosan elvégezhető − közölte az egyetem sajtóközpontja szerdán az MTI-vel.

A klinikán az utóbbi években nagy számban végeztek flexibilis ureterorenoszkópiát, amikor a húgycsövön és a hólyagon keresztül egy speciális, vékony endoszkópot vezetnek be, így közelítve meg a vesemedencében és a vesekelyhekben található köveket. A műtét során a kisebb köveket eltávolítják, a nagyobbakat pedig lézerrel porítják, így azok a vizelettel kiürülnek a beteg szervezetéből.

A sokéves gyakorlat tette lehetővé, hogy a robotasszisztált technikával is precízen tudtak dolgozni az urológiai klinika szakemberei. Magyarországon először a klinikán végeztek bemutatóműtéteket a francia fejlesztésű ILY robottal, október első napjaiban hat vesekő-eltávolítást hajtottak végre.

Jobban tud koncentrálni az orvos

A közleményben idézték az operációkat végző Drabik Gyulát, aki elmondta: nem robotasszisztált műtéteknél az operatőr tartja és irányítja a berendezést, a robot ezt a feladatot teljesen kiváltja. Az operációt végző orvosnak nem kell fognia az endoszkópos eszközt, csak a robot mozgását vezérelni, így a szakember a hosszabb műtéteknél nem fárad el, jobban tud koncentrálni.

A francia cég által rendelkezésünkre bocsátott készülék, amely a jelenleg alkalmazott flexibilis ureterorenoszkópok mindegyikével kompatibilis, precíz és biztonságos beavatkozást tesz lehetővé, a műtét a bonyolultabb eseteknél is biztonságosan végrehajtható

− ismertette.

A klinika szakorvosa szerint a napokban elvégzett hat műtét között is volt bonyolultabb eset, amikor nehezen elérhető helyen, a patkóvesében lévő követ kellett eltávolítani. A robottal azonban a kő elérése és a stabil kőtörés is pontosan kivitelezhető volt. A beavatkozásokhoz nagyfrekvenciás lézerberendezést is kaptak az Olympus cégtől, amivel rendkívül gyorsan elvégezhető a kövek törése.

Az urológiai klinikán elvégzett, Magyarországon egyedülálló műtétek sikeresek voltak, a betegeknél nem alakult ki szövődmény és a beavatkozás másnapján haza is mehettek.

Rovatok