Index Vakbarát Hírportál

Áttörést ért el a NASA, teljesen megváltozhat a légi közlekedés

2022. október 10., hétfő 19:29

A NASA kifejlesztett egy új típusú, nagy teljesítményű akkumulátort, amelyet a kutatók szerint teljesen elektromos repülőgépek meghajtására lehetne használni.

Az amerikai űrügynökség a szilárdtest-akkumulátorokkal kapcsolatos vizsgálatokat követően jutott el az áttöréshez, amelyek több energiát tárolnak és könnyebbek, mint az ipari szabványos lítium-ion akkumulátorok.

A szilárdtest-akkumulátorok kevésbé hajlamosak a túlmelegedésre és az idő múlásával bekövetkező töltésvesztésre, plusz lassabban merülnek le, mint a lítium-ion akkumulátorok.

A NASA kutatóinak most sikerült az akkumulátorok kisütési sebességét tízszeresére növelniük olyan innovatív új anyagok felhasználásával, amelyeket eddig még nem használtak akkumulátorokban.

A függőlegesen egymásra épülő cellák lehetővé tették a kutatók számára, hogy olyan szilárdtest-akkumulátort hozzanak létre, amely kilogrammonként 500 wattóra kapacitással képes tárgyakat táplálni – ami nagyjából duplája egy elektromos autóénak.

Nasa invents ‘incredible’ battery for electric planes https://t.co/tAogKeUFrs *

— The Independent (@Independent) October 10, 2022

„Ez az újfajta megközelítés lehetővé teszi, hogy megduplázzuk vagy akár megháromszorozzuk az áramforrás által tárolható energiamennyiségét, ami messze meghaladja a korszerűnek tartott lítium-ion akkumulátorok képességeit” – idézte az Independent a projekt vezető kutatóját.

Az új akkumulátor máris felkeltette a kormányzat, az ipar és a tudományos cégek érdeklődését, és a kutatók több szervezettel is partnerségre léptek a technológia továbbfejlesztése érdekében.

A végső cél az, hogy az akkumulátor a fenntartható repülés új korszakának úttörője legyen, amely megszünteti a repülőgépek szén-dioxid- és zajkibocsátását.

A NASA már jelentős előrelépést tett ezen a téren a Maxwell becenevű kísérleti X–57-es repülőgépe révén, amely az üzemanyaggal működő légcsavarokat teljesen elektromos meghajtással helyettesíti.

The X- 57 is on its way! *

The propellers on the X-57 Maxwell aircraft spin for the first time under electric power for NASA engineers.https://t.co/wtDj2jW70j pic.twitter.com/naPF1i3NHe

— NASA Armstrong (@NASAArmstrong) May 11, 2021

Rovatok