Index Vakbarát Hírportál

Kalapács alá kerül Steve Jobs számítógépe

2022. október 19., szerda 13:54

Elárvereznek egy Macintosh SE számítógépet, amelyet Steve Jobs, az Apple társalapítója használt a NeXt-nél, és valószínűleg 300 000 dollárért (127 millió forint) kelhet majd el egy közelgő technológiai árverésen.

Az appleinsider.com beszámolója szerint az aukción, amelyet a Bonhams rendez, a legkülönfélébb tárgyi eszközök, döntő fontosságú eseményekhez, személyekhez és vállalatokhoz kapcsolódó dokumentumok széles választéka szerepel.

A listán nagy számban szerepelnek az Apple-nek, Steve Jobsnak szentelt tárgyak. Ezek között a nagy értékű tárgyak között van egy Macintosh SE számítógép, amelyet Jobs a NeXT-nél használt az Apple-től történő távozása után.

A számítógépet, amely 1993-ig Jobs íróasztalán állt, az Apple társalapítójának leltára szerint a NeXT Palo Altóban található eredeti irodájából Redwood Citybe helyezték át.

Bizonyíték van arra is, hogy Jobs lánya, Lisa Brennan-Jobs használta a Macintosh SE-t, amikor meglátogatta az irodát. A jelentés szerint a Macintosh SE számítógépet eredetileg Jobs asszisztensének használatára állították be 1988 elején. A számítógép merevlemezén a feltételezések szerint az Apple társalapítójának munkarendjével kapcsolatos adatok, köztük feladatlisták, toborzási munkák, utazások és egy elmaradt találkozó részletei voltak Károly walesi herceggel.

Az utolsó feladat, amelyre a Macintosht használták 1994-ben, mielőtt Timothy Cook rendelkezésére bocsátották volna, egy marketingprojekt volt. A tétel listázása a Macintosh SE értékét 200 ezer és 300 ezer dollár közé teszi. Ez tartalmazza a 20 megabájtos merevlemezt, egy további biztonsági mentési meghajtót, egy billentyűzetet és egy egeret.

Jobs személyes irodai tárgyait is elárverezik

Ezen kívül az aukción számos más Apple-specifikus tétel is szerepel, köztük az Apple II: Ventless Rev 0, amelyet 20 ezer és 30 ezer dollár közötti összegre értékelnek, valamint egy Apple Macintosh Team Polo Shirt az 1980-as évekből, amit várhatóan 1000 és 2000 dollár közötti áron értékesítenek – írja a The Economic Times.

A Steve Jobshoz kapcsolódó egyéb árverési tételek között szerepel egy 1995-ös, Jobs által aláírt NeXT-teljesítményértékelés, amelynek becsült értéke 6 ezer és 8 ezer dollár között mozog, valamint „személyes tárgyak Steve Jobs NeXT-irodájából”, amelyek ára 1000 és 2000 dollár között mozog. Jobs Pixar névjegykártyáinak hármasa 2000 és 3000 dollár közötti értéken szerepel. 

Rovatok