Index Vakbarát Hírportál

Napfogyatkozás lesz kedden Magyarországon

2022. október 24., hétfő 20:57

Kedden részleges napfogyatkozást lehet megfigyelni Magyarországról. Az eseményt megfigyelőknek azt ajánlják, hogy viseljenek megfelelő védőeszközt.

A space.com közölte, hogy október 25-én részleges napfogyatkozásnak lehetünk szemtanúi, amelyet Európa nagy részén, így Magyarországon is látni lehet. Magyar idő szerint a napfogyatkozás

10.58 körül kezdődik, és 15.01 körül ér majd véget. 

Ez idő alatt a Hold elhalad a nap előtt, és ezáltal kitakarja az égitest egy jelentős részét. Magyarországról nézve a Napnak mintegy harmada tűnik el, de aki meg akarja tekinteni az eseményt, annak érdemes megfelelő védőfelszerelést viselnie, ugyanis

maradandó látássérülést szenvedhet az, aki szabad szemmel vagy nem megfelelő védőeszközzel szemléli a megfogyatkozott napot. 

A space.com azt is közölte, hogy a napfogyatkozás által érintett terület középpontjában (amely most az északi sarkkörön túl, Magyarországtól keletre lesz) a nap mintegy 82 százalékát takarja ki a Hold. Emiatt Oroszországban sok helyütt a Nap négyötöde is ki lesz takarva, Finnországban és Norvégiában viszont már csak 62-63 százalék lesz a maximális érték (amely délre, valamint nyugatra haladva egyre csökken).

A napfogyatkozást élőben is közvetítik a YouTube-on, többek között a greenwichi obszervatórium oldalán is.

A keddi napfogyatkozás már a második lesz az idei évben, ugyanis április 30-án is volt egy – bár azt Magyarországról nem lehetett látni. A mostani részleges napfogyatkozásra egy kvízt is készítettünk, amelyen tesztelheti, hogy mi mindent tud az efféle eseményekről.

A következő teljes napfogyatkozás jövőre, 2023. április 20-án várható. 

(Borítókép: Érdeklődők nézik teleszkópokkal a részleges napfogyatkozást a fővárosi Széchenyi térről 2015. március 20-án. Fotó:  Kovács Tamás / MTI)

Rovatok