Index Vakbarát Hírportál

Kínai hagyomány, 23 tonnás rakétatest zuhanhat le bármikor az égből

2022. november 4., péntek 13:24

Ez már a negyedik alkalom, hogy a kínai Hosszú Menetelés 5B rakéta maradványa emberi életeket és vagyontárgyakat veszélyeztet.

Kína hétfőn sikeresen fellőtte új Tiangong űrállomásának harmadik és egyben utolsó darabját, a rakéta 23 tonnás teste pedig a hétvégén landol majd a Földön. A tudományos kísérleteket hordozó Mengtian modult a kínai Hosszú Menetelés 5B rakétával állították Föld körüli pályára. Miközben az űrbe emelkedett, a rakéta magfokozata még egy utolsó lökést adott az űrállomásmodulnak a Föld körüli pályára, mielőtt levált volna róla.

A legtöbb modern rakétatesttel ellentétben, amelyeket úgy terveztek, hogy a Csendes-óceán egy távoli részébe lökjék magukat, a Hosszú Menetelés 5B rakétatest a saját Föld körüli pályájára esett.

A tervek szerint ismét leereszkedik a légkörbe, ezt az eseményt „visszatérésnek” nevezik, és a keleti időzónában pénteken vagy szombat reggel fog a Földre zuhanni.

Senki sem tudja, hová fog zuhanni a rakéta teste, mivel azt senki sem irányítja. De rendkívül valószínűtlen, hogy az űrből érkező törmelék valakit eltaláljon.

Tízemeletes épületnyi rakétatest zuhanásban

A szakértők csak becsülni tudják, hogy a Hosszú Menetelés rakétatestből, amely nagyjából akkora, mint egy tízemeletes épület, mennyi fog a Földbe csapódni. Valószínűleg egy része elég majd, ahogy a légkörön keresztül átszáguld, de a rakétatest túl nagy ahhoz, hogy teljesen szétporladjon.

Az ökölszabály szerint egy nagy tárgy tömegének 20-40 százaléka éli túl a légkörben való zuhanást

– mondták korábban az Insidernek az Aerospace Corporation szakértői. Egyelőre túl korai lenne megmondani, hogy pontosan hova zuhanhat majd valószínűleg darabokban. Az Aerospace Corporation azonban nyomon követi a rakétát, és megjósolja a lehetséges útvonalakat, amelyeket a Földre visszatérve bejárhat.

Az a terület, ahová a törmelék nagy része valószínűleg hullhat, a nyílt óceán vagy lakatlan szárazföld.

Az űripar vezetői mégis elítélték Kína ellenőrizetlen visszatérési gyakorlatát, mondván, hogy az szükségtelenül veszélyezteti az emberi életet és a vagyont. A lokális becslések javulni fognak az elkövetkező napokban, ahogy a rakéta teste egyre közelebb kerül a visszatéréshez.

Kínai hagyomány a visszahulló rakétatörmelék

Ez már a negyedik alkalom, hogy a kínai Hosszú Menetelés 5B rakéta maradványa emberi életeket és vagyontárgyakat veszélyeztet. A rakéta mindhárom indításakor – 2020-ban, 2021-ben és 2022 júliusában – a rakéta testének darabjai visszahullottak a Földre.

2020 májusában az egyik ilyen rakéta törmelékét két elefántcsontparti falu közelében fedezték fel, és állítólag vagyoni károkat okozott. 2021-ben Kína szerint a rakéta maradványai az Indiai-óceánban landoltak a Maldív-szigetek közelében – írja a The New York Times.

Az év elején, júliusban a rakéta hordozórakétájának részei szintén visszazuhantak a Földre, és több valószínűsíthető darabot fedeztek fel Borneó szigetének malajziai és indonéziai oldalán, valamint a Fülöp-szigetek melletti óceánban.

Állandóan rakétákat indítanak, és nagyon ritkán aggódnak a visszatérés miatt. Csak a nemzetközi irányelvek szándékos figyelmen kívül hagyása? Vagy mivel ez egy új jármű, nem volt megfelelően megtervezve, hogy képes legyen egy ellenőrzött visszatérésre? Mindegy. Sajnálatos, hogy ez sok embert veszélyeztet

– mondta John Logsdon, a George Washington Egyetem Űrpolitikai Intézetének alapítója az Insidernek 2021 májusában, amikor a világ a rakétatest lezuhanására várt. 

Az űrszemét még ebben az évtizedben megölhet valakit

A Nature folyóiratban júliusban közzétett tanulmányukban a kutatók nagyjából 10 százalékos esélyt számoltak arra, hogy a törmelék egy vagy több embert talál el egy 10 éves időszakon belül. Nem csak a kínai rakétatestekről van szó. Műholdak és ismeretlen törmelékdarabok rendszeresen kiesnek a pályáról.

Ted Muelhaupt, az Aerospace Corporation visszatérési adatbázisán dolgozó tanácsadó korábban azt mondta az Insidernek, hogy hetente egy legalább egytonnás tárgy esik le a pályáról és zuhan vissza a légkörbe.

A Hosszú Menetelés 5B hordozórakéták a legnagyobb tárgyak közé tartoznak, amelyek visszazuhannak a Földre, de az ellenőrizetlen visszatérés nem csak Kínában fordul elő. 1979-ben a NASA Skylab űrállomása gyorsan lezuhant, és törmeléket szórt szét Ausztrália felett. Manapság azonban a szabályozott visszatérés a bevett gyakorlat.

Rovatok