Index Vakbarát Hírportál

Így hat az infláció a lelki egészségünkre

2022. november 5., szombat 13:42

Hatással van a lelki egészségünkre az energia-veszélyhelyzet. Egy friss kutatás szerint azoknál a tinédzsereknél, akik fűtetlen háztartásban élnek, ötször nagyobb a lelki betegségek kockázata, és ez a tanulmányi eredményeiket is negatívan befolyásolja.

Egy ökopszichológus szerint veszélyezteti a lelki egészségünket az energiaárak növekedése. A szakember elmondta, az ezzel kapcsolatos friss kutatás eredménye kimutatta, hogy azoknak az embereknek, akik nem tudják megfelelően fűteni otthonukat, a 28 százaléka valamilyen lelki betegségtől szenved.  

A hideg ház és a magas energiaárakkal kapcsolatos stressz negatívan befolyásolja a lelki jóllétünket, szorongást, depressziót, társadalmi elszigeteltséget, drog- és alkoholproblémákat és öngyilkos hajlamot válthat ki

– fogalmazott Patrícia Gajdosociova. Ugyanakkor a pszichológus úgy véli, a hidegebb házakban a gyerekek tanulmányi eredményei is romolhatnak, és a közérzetükre és pszichikai ellenálló képességükre is rossz hatással van a fűtetlen otthon. Azoknál a tinédzsereknél, akik hűvösebb háztartásokban élnek, ötször nagyobb a lelki betegségek kialakulásának kockázata – húzta alá a szakértő.

Patrícia Gajdosociova azt is elmondta, kik vannak leginkább veszélyben. Szerinte fogékonyabbak a pszichológiai betegségekre azok az emberek, akiket már diagnosztizáltak valamilyen lelki problémával. Továbbá náluk négyszer magasabb a kockázata annak is, hogy nem tudják befizetni a számláikat, és tartozásuk lesz. 

Úgy érzik, egy ördögi körben rekedtek, az anyagi problémájuk miatt romlik a lelkiállapotuk, ami nehezíti a munkavégzést, valamint a döntéshozatalt az anyagi helyzet javítására irányulóan

– mondta az ökopszichológus a Bumm.sk szerint

Ha ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, hívja a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123-as telefonszámot! Kérjük, olvassa el ezt az oldalt! Amennyiben másért aggódik, ezt az oldalt ajánljuk figyelmébe.

(Borítókép:  Illustration by Omer Messinger/Getty Images)

Rovatok