Index Vakbarát Hírportál

Embereket mentene az ehető drón

2022. november 6., vasárnap 17:42

Valóra vált az álom.

A repülő drónok egyik fontos alkalmazási területe a katasztrófavédelem, vagyis olyan helyzetek, amelyekben életveszélybe került embereket kell felkutatni és megmenteni. Az ilyen forgatókönyvekben előfordul, hogy a gépeket víz vagy élelem eljuttatására is használják. A drónoknak azonban komoly korlátaik vannak ezen a téren: tömegük nagy részét a szárny, a motorok és további, elengedhetetlen műszaki elemek képezik, ezenfelül általában csak tömegük 30 százalékát tudják röptetni.

Ezt a korlátot törte át a Lausanne-i Műszaki Egyetem posztdoktori hallgatója, Bokeon Kwak által vezetett csapat, amely ehető szárnyú repülőgépet készített, amivel az életmentő teher arányát 50 százalékra növelték.

A különleges mentődrón szárnyait puffasztottrizs-szeletekből építettek a szakemberek. A korongokká préselt extrudált rizs könnyű és merev, kissé hasonlít a hungarocellhez, ha nem is olyan erős. A széles körben ismert rizsszeleteket lézerrel hatszögűvé vágva tették konstrukcióra alkalmassá, és zselatinnal ragasztották össze őket. A szárnyakat műanyag csomagolással védték a nedvesség szottyosító hatásától.

A puffasztott rizs tápértékben ugyan nem éri utol a csokoládét, de kilónként 3870 kalóriás energiatartalmával a tésztával van egy súlycsoportban, vagyis nincs, mivel jóval alacsonyabb a sűrűsége (és főzés nélkül fogyasztható). A 70 centiméteres szárnyfesztávolságú drón mintegy 300 kalóriát tartalmaz a szárnyaiban, és további 80 gramm hasznos terhet, vizet vagy gyógyszert szállíthat.

A szerkezet természetesen kipróbáltan repülőképes. Bokeon Kwak kiemelte, azonkívül, hogy drónjuk finom, ropogós, nagyobb távolságok megtételére is képes, ami mentési helyzetben fontos tényező lehet, például egy hegyen. A csapat 3D élelmiszer-nyomtatással és további ehető alkatrészekkel fejlesztené tovább a drónt, amelyet az ehető robotokkal foglalkozó európai RoboFood program keretében hoztak létre.

(RoboFood)

Rovatok