Index Vakbarát Hírportál

Olyan dolgot találtak a tenger mélyén, aminek nagyon nem kellene ott lennie

2022. november 7., hétfő 11:32

Egy 80 éves, az északi-tenger mélyén pihenő hajóról állapították meg, hogy súlyosan szennyező anyagokkal mérgezi a tengerfeneket és környezetét.

A V-1302 John Mahn eredetileg egy német halászhajó volt, amelyet a II. világháború idején már járőrhajóként használtak Belgium környékén, a brit királyi légierő azonban 1942-ben lebombázta és elsüllyesztette azt.

A hajó az elmúlt éveket az északi-tengerben, 30 méterrel a tengerszint alatt, több ezer más hajó- és repülőgéproncs, valamint több millió tonna lőszer és káros harci anyag társaságában töltötte, melyekről most egy kutatás megállapította, hogy rendkívüli módon mérgezik az óceánfenék mikrobiológiáját és geokémiáját is.

A Genti Egyetem végzős hallgatója és egyben a kutatás vezetője, Josefien van Landuyt, valamint kollégái az elsüllyedt hajót és annak környezetét vizsgálták, különböző acéltest- és üledékmintákat véve. A minták elemzése után különböző mértékű koncentrációban találtak mérgező szennyezőanyagokat, köztük nehézfémeket (például nikkelt és rezet), policiklusos aromás szénhidrogéneket, arzént és robbanásveszélyes vegyületeket a hajó körül – a legmagasabb koncentrációban a hajó szénbunkerében.

Mint kiderült, a hajó környezetében rendkívül magas arányban telepedtek meg különböző, a policiklusos aromás szénhidrogéneket kedvelő baktériumok, melyek semmi jót nem jelentenek, fogalmaz a ZME Science.

A nagyközönség gyakran érdeklődik a különböző hajóroncsok iránt, azok lehetséges környezeti hatásai azonban már kevésbé mozgatják meg őket. Ezek olyan veszélyes, ember alkotta tárgyak, amelyek akaratlanul kerültek a természetes környezetbe

– magyarázta Van Landuyt, hozzátéve, hogy a legnagyobb probléma a roncsokkal kapcsolatban az, hogy a többségüket egyáltalán nem látjuk, sőt a helyüket sem ismerjük, ennek ellenére azonban szennyezik a tengeri ökoszisztémát, amit csak a kiemelésükkel lehetne megakadályozni.

(Borítókép: Lukasz Larsson Warzecha / Getty Images)

Rovatok